Валери Симеонов
Валери Симеонов / Лалка Димитрова, Дарик радио
Козела и Слънцето си поделили Слънчев бряг
94531
Козела и Слънцето си поделили Слънчев бряг
  • Козела и Слънцето си поделили Слънчев бряг
Трябва да бъдат премахнати всички преместваеми обекти в туристическите комплекси. Това намерение обяви на брифинг в Бургас вицепремиерът Валери Симеонов, визирайки седемте национални курорта на България. По думите му, изключение ще бъде направено единствено за спасителни постове, медицински пунктове и водни атакрациони.

Валери Симеонов дава на прокуратурата приватизацията на БМФ, обвини съдилище в корупция

„Не само "Слънчев бряг", но и "Златни пясъци" са се превърнали в уродливо подобие на ниско бюджетни арабски пазари. Не казвам "Капалъ чарши", защото той е от много висок клас в сравнение с тях", каза Симеонов. 

Той съобщи, че ще инициира промени в законите за туризма и този за устройството на Черноморското крайбрежие, с които да се въведе ред в курортите. Вицепремиерът е категоричен, че разчита на подкрепата на коалиционните партньори, защото по думите му те са разумни хора.

Протест под шапката на партито. Слънчев бряг завря от полиция (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Преместваемите обекти се държат от фигури от подземния свят. Те са собственост на някакво Слънце, на някакъв Козел... Да, те дават хляб на много хора, но не дават хляб на държавата", каза още Валери Симеонов, посочвайки че за 2016 г. постъпленията в Слънчев бряг от преместваеми обекти са по-малко от 50 хиляди лева. „Смешна работа“, обобщи Симеонов и допълни, че всички тези обекти са в сивия бизнес.

Симеонов: Шефове на дискотеки карат коли за по 350 000 лв., а не инвестират в шумоизолация

„Морето е една природна забележителност, която обаче трудно може да бъде видяна от тези сергии и барачки, разположени в курорта. Можем да се обзаложим на 100 евро със всеки, че ако кажете на един турист "Ей тука е морето", той няма да го види“, предложи Семеонов.

Вицепремиерът ще настоява и за ликвидирането на държавното дружество "Слънчев бряг" АД, което стопанисва инфраструктурата в туристическия комплекс, тъй като то не генерирало печалби, а създавало условия за мащабна корупция.  Като алтернатива той предлага, ако дружеството да бъде запазено, инфраструктурата да бъде прехвърлена на Община Несебър.

Валери Симеонов подхвана и незаконните строежи в Слънчев бряг

„Поставям си за цел промяна на туристическия бранш", обяви още Симеонов. Според него, след активната намеса на държавата и влизането на инспектори от НАП, Полиция и Митници в курортите, приходите в туризма са превишили миналогодишните данни и са скочили до над 400 млн. лв.

По данни на НАП, платените данъци до момента са над 200 млн. лв. "Бизнесът става по-дисциплиниран", допълни вицепремиерът.

Той съобщи, че има спад  и на престъпността и това лято дори няма нито един случай на балконинг. Единственият инцидент, свързан с падане от терасата на хотел, според него е бил предизвикан поради „търсене на сродни души по балконите“.