/ netinfo
В Бероново събират пари за църква
97866
В Бероново събират пари за църква
  • В Бероново събират пари за църква
Църковното настоятелство на все още недовършена църква в сунгурларското село Бероново, разкри банкова сметка за набиране на дарения. За цялостното завършване на божия дом ще бъдат необходими около 100 000 лева, сподели пред „Дарик“ кметският наместник на населеното място Христо Велков.
 

Бероново
netinfo

Градежът, разказа той, започнал през февруари, тази година. Първият камък в основите на църквата положил лично н.в.п. Сливенския митрополит Йоаникий. Церемонията събрала всички 50 жители на селото. Три месеца по-късно, основите са изградени, а майсторите зидат храмовите стени. Събраните до момента пари обаче няма да стигнат. Църквата на село Бероново - „Св. Троица“, ще се издига в центъра, каза Велков.
 

Бероново
netinfo

„Имаме няколко спонсори, но парите не са достатъчно. Направихме банкова сметка. До момента сме събрали около 2 000 или 3 000 лева. Сметка за дарения в банка открихме и през миналата година, но за съжаление по нея нямаше никакви постъпления и се наложи да бъде закрита. Новата сме пуснали преди две – три седмици“, обясни кметският наместник на Бероново, който се надява този път кампанията да бъде успешна. 
 

Бероново
netinfo

По думите му, 100 000 лева трябва да стигнат за всички строителни дейности, за изработването на иконостас и изографисването. Архитектурният проект за новата църква е изготвен и дарен от Ханс Вилхелм Кнаак – германски архитект, който вече десет години прекарва летата в сунгурларското село. Дочул, че хората там никога не са имали църква и решил да помогне.
 

Бероново
netinfo

„Той е архитект, но в Германия. Тук няма право да подписва строителни книжа. Затова и реши да финансира проекта. Идва в селото вече десет години, само през лятото. Познава се с всички местни хора. Говори даже и български, но бавничко трябва да му се говори. В Бероново наистина няма църква. Може би някъде е имало, но не знаме къде и кога. Интересно е, че е имало попове казват старите, но никой не знае да е имало някъде тук църква. От детските си години помня само попските гробове. Като деца играехме там“, разказа Христо Велков.
 

Бероново
netinfo

В селото има само един параклис, изграден с лични средства в двора на един от жителите. На празници някои там ходят. Духовни лица в Бероново обаче не идват, сподели Велков /чуйте цялото интервю в прикачения звуков файл/. На големи празници бероновци пътуват до градските храмове в Карнобат и Сунгурларе. Затова и новините около градежа на малката църква в центъра на селото се очакват с вълнение.

Всеки, който има желание да помогне на жителите на село Бероново да си имат църква, може да им помогне със средства.

Ето и данните за банкова сметка:
Църковно настоятелство на храм „Света Троица“
Сметка: BG20 UNCR 7000 1522 9746 91,
UNCRBGSF УниКредит Булбанк АД