Занаяти Деултум
Занаяти Деултум / netinfo

Демонстрации на стари занаяти ще предизвикат интереса на посетителите в Деултум. Те са включени в програмата за отбелязване на празника на Национален археологически резерват "Античен и средновековен град Деултум - Дебелт", който ще се проведе на 19-и август. Гостите на събитието  ще могат да седнат зад грънчарското колело и да опитат със собствени ръце да изваят керамичен съд. По-сръчните ще имат възможността да се пробват в плетенето на кошница от ракита или да измайсторят кукла от царевична шума.

Логически и забавни игри от древен Рим са подготвили организаторите на празника за всички гости. Ученици и преподаватели от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив ще направят демонстрация на римски грим и прическа.

Това е първото от поредицата събития, с които Община Средец и Национален археологически резерват "Античен и средновековен град Деултум - Дебелт" в партньорство с Министерство на туризма ще отбележат две значими културно-исторически събития за региона и страната - 30 години Национален археологически резерват "Античен и средновековен град Деултум - Дебелт" и 15 години от създаването на Общински исторически музей – Средец.ата ще бъдат отворени от 10.00 до 20.00 часа на 19-и август.