Деултум отбелязва своя 20-ти рожден ден
Деултум отбелязва своя 20-ти рожден ден / netinfo
Парти под звездите в древния римски град „Деултум“. През тази година арехологическият резерват ще отбележи 20 години от своето създаване, обяви пред „Дарик“ кметът на община Средец Иван Жабов.

„Подготвили сме богата програма за тази наистина специална за „Деултум“ дата – 19 август. Надявам се да зарадваме всички гости, които ще посетят Дебелт в този ден. В програмата са включени странджански фолклорни изпълнения и дегустация на традиционни за региона ястия“, каза Жабов.

За празника на „Деултум“ ще бъде направена и ефектна възстановка на ритуали от римско време. Весталки, легионери, патриции и знатни римляни ще вдъхнат живот на останките от античната колония.

„Очакваме много гости. Изпратили сме и покани до министъра на културата и министъра на туризма. Вечерта ще организираме и парти под звездите с Deep Zone Project“, каза още Иван Жабов. По думите му, с тържествата на „Деултум“ започват и празниците на Средец.

„Тази година празника ще бъде на 23 септември – тогава ще бъде заключителната програма. След 19 август започваме организацията на фестивала с песни на Комня Стоянова, който ще се проведе в началото на септември. Замисляме да поканим всички самодейни състави на територията на областта за голямо надиграване“, допълни кметът на Средец.