Възстановки на римска сватба и гладиаторски битки ще са част от акцентите в празника.
Възстановки на римска сватба и гладиаторски битки ще са част от акцентите в празника. / Снимка: Дарик, архив
Вижте римска сватба и гладиатори в археологическия резерват
С 13-часов маратон от арт събития ще бъде отбелязан празника на Национален археологически резерват "Античен и средновековен град Деултум - Дебелт". Стартът ще бъде даден на 19 август.
По този начин Община Средец и Национален археологически резерват "Античен и средновековен град Деултум - Дебелт", в партньорство с Министерство на туризма ще отбележат две значими културно-исторически събития - 30 години Национален археологически резерват "Античен и средновековен град Деултум - Дебелт" и 15 години от създаването на Общински исторически музей – Средец.
Програмата започва в 10.00 часа с представление на групата за исторически възстановки – Свищов- "Ежедневието на легионера". В продължение на два часа членовете на групата ще представят живота в легиона и какви са били правилата в школата за гладиатори в Рим.
Гостите ще могат да се включат в някое от арт ателиетата, които ще работят в aрхеологическата  база на НАР "Античен и средновековен град Деултум - Дебелт"  . Те ще могат да си направят кукла от царевична шума или да си изплетат кошница. Организаторите са помислили за забавлението на всички посетители. Ще има и занимателни игри от времето на Римската империя, демонстрации на римски прически и грим, ще бъдат представени "Вкусовете на Странджа", както и римска сватба.
Празникът ще завърши с парти под звездите с участието на DJ Dian Solo.