Прегледите в кампанията „Венозни дни“ стартират на 17 май.
Прегледите в кампанията „Венозни дни“ стартират на 17 май. / netinfo
Кампанията на УМБАЛ-Бургас продължава до края на юни

За шеста поредна година съдовите хирурзи от УМБАЛ Бургас се присъединяват към Националната кампания за борба с разширените вени „Венозни дни“, която се осъществява със съдействието на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология, и Националното дружество по флебология.

В Бургас кампанията стартира на 17 май с безплатни прегледи и ще продължи до края на м. юни. Записванията за прегледите стават онлайн  - чрез сайта http://venoznidni.com/burgas  или на тел. 0884096100.

Специалистите съдови хирурзи от УМБАЛ-Бургас, които участват в кампанията са:
Доц. д-р Валентин Василев,  ДКЦ 1, к-т 312, бул.Стефан Стамболов 76
Д-р Стойчо Шишков, МЦ „Св. Николай Чудотворец“, хирургичен кабинет №18
Д-р Борислав Тръпчев, МЦ “Св. Николай Чудотворец“, хирургичен кабинет №18.

Над 1 500 000 българи страдат от разширени вени, но за помощ към специалист се обръща минимална част от тях. В Бургаска област застрашени са близо 120 000 души. При жените хроничната венозна болест се среща два пъти по-често, отколкото при мъжете.

Най-често засегнати са работещите на пълен работен ден с обездвижване на работното място, фамилна обремененост и наднормено тегло, като симптоми се наблюдават все по-често и при по-млади пациенти. Разширените вени са прогресиращо заболяване, започващо с болка, оток, чувство на тежест в краката.