/ ThinkStock/Getty Images
"Портретите" на морски фарове на Владимир Спасов, които предизвикаха интереса на списание "National Geographic България", ще бъдат представени в Бургас.

Книга събра завладяващите истории на черноморските ни фарове

Впечатляващата изложба от 30 фотографии ще бъде открита в Културен център "Морско казино" на 9 септември, от 18.00 часа в зала "Георги Баев". В серията "Морски фарове", Владимир Спасов прави "портрети" на изчезващите морски навигационни светлини от Ахтопол до Шабла, където се намира най-старият български фар.

Община Бургас

Включени са още фарът на Маслен нос, който наподобява средновековна крепост и приличащият на летяща чиния фар в Каварна. Част от фаровете са във военни поделения, а един от тях се намира в резиденция Евксиноград. Има и такива, до които се стига по вода, какъвто е фарът на остров "Света Анастасия" до Бургас.

Въпреки всичките трудности, с които той се е сблъскал, налице е една уникална колекция, която бургазлии и гостите на града ще могат да видят при вход свободен до 20-ти септември.

Експерт: Качеството на предлагането в туризма ще е решаващо за летния сезон през 2020 г.

Поради навлизането на съвременните технологии и сателитната навигация тези светлини са обречени на изчезване. Целта на автора е да документира морските фарове за следващите поколения.

Серията "Морски фарове" е публикувана в списание "National Geographic България" през януари 2016 г.