/ netinfo
Oт 6 декември лимитът в картите за градския транспорт на пенсионерите ще бъде увеличен от 50 на 80 пътувания месечно. Това съобщи общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев, който е обсъдил промяната с ръководството на общинския превозвач „Бургасбус“ и кмета Димитър Николов.

Вече следим тролеите и автобусите онлайн

За проблема той съобщи през ноември, миналата година. До Стамболиев бяха изпратени десетки сигнали на бургаски пенсионери, в които се посочва, че включеният брой пътувания в месечните им карти е силно ограничен.

„От примерите, които те ми дадоха, стана ясно, че дори и да планират пътуванията си по две на ден, те не им воляват да водят нормален социален живот, защото ако искат да посетят своите близки, внуци, да ходят редовно при своя личен лекар, в болница, в аптека, където да си закупят лекарства, до пенсионерския клуб, до театър, до местата, където могат да си плащат сметките, лимитът ще бъде надхвърлен. Бих искал да подчертая достойното поведение на бургаските пенсионери, които не търсиха намаление цената на картата им за пътуване в градския транспорт, а само увеличение на броя пътувания за даден месец“, пише в съобщение до медиите общественият посредник на Бургас.

"Бургасбус" дава 1 500 лева заплата за шофьори плюс бонус

След изпратени молби за разглеждане на въпроса до местния парламент, постоянната комисия по транспорт към съвета и управителя на превозвач, се стигнало до решение, което на този етап удовлетворява ползвателите на градския транспорт.

"Бургасбус" изпробва хибрид на дизел и ток

„Всички реагираха максимално бързо  и след подробно обсъждане със зам.-кмета по финансите и с ръководството на общинския превозвач „Бургасбус“ беше постигнато съгласие и взето решение за увеличение на броя на пътуванията. Постигнатият успех е доказателство, че ако гражданите, общественият защитник и кметът на една община обединят усилията си, тогава проблемите могат да намерят решение в полза на хората“, посочва Стамболиев.