/ Летище Бургас
Летище Бургас продължава да бъде второто най-натоварено летище в България
Летище Бургас - част от Фрапорт Туин Стар, празнува своята 95-годишнина, съобщиха от летището.

Летище Бургас

Точно на 27 юни 1927 г. започва изграждането на аеропорта от тогавашната френска компания „СИДНА“, чийто пряк наследник е сегашната AIR France, като през 1941 г. е окончателно преотстъпено на българската държава.  

Летище Бургас

Летище Бургас е знаково за българската авиация. На 29 юни 1947 г. е дадено началото на линията София-Бургас, осъществена за първи път от българския пътнически самолет Junkers Ju 52/3m, като тя се явява първата линия на българските въздушни линии на тогавашната Дирекция „Въздушни съобщения“.  

Летище Бургас

Летище Бургас е уникално и с друг любопитен факт. То може да се похвали с най-големия брой слънчеви дни в цяла Европа, което му печели прозвището „Най-слънчевото летище на Черноморието“.

Летище Бургас

То разполага с четвъртата по дължина писта на Балканите (3200 m), като летището е важен транспортен хъб в Югоизточна Европа с множеството си пътнически и карго полети.

На 10 ноември 2006 г. Летище Бургас, заедно с Летище Варна, бива отдадено на 35-годишна концесия на германо-българското дружество „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, като концесията включва инвестиции на обща стойност 403 млн. евро, които и към днешна дата вървят по план, включително с мерки, насочени в областта ESG - екологични, социални и управленски решения.  

Летище Бургас

Безспорно, най-успешната година откъм брой обслужени пътници бе 2018 г., когато летището е обслужило общо 3 255 568 пътници, а към днешна дата се наблюдава активен темп на възстановяване на пътникопотока и самолетодвиженията след пандемията, която засегна тежко въздушния трафик през последните години.  

Летище Бургас

Към днешна дата продължава усилената работа по откриването на все повече директни международни линии, като за 2022 г. от Летище Бургас може да се пътува до 77 дестинации в 26 държави, като наскоро бе открита повторно и лятната база на авиокомпания Wizz Air със самолет, който ще обслужва голяма част от общо 16 атрактивни европейски дестинации.