/ Снимка: МВР
Пътните полицаи ще бъдат дислоцирани на най-невралгичните точки в рамките на традиционната акция „зима“. Това обяви пред журналисти, шефът на охранителна полиция и КАТ Бургас, комисар Неделчо Рачев. По думите му, основен акцент и в трите етапа на кампанията ще бъде превенцията срещу пътните инциденти. Усилия ще обединят редица държавни институции и неправителствени организации.
 

Тестват рефлексите и знанията на бъдещите шофьори с клипове


„Прави впечатление, че последните тежки катастрофи са заради нисък опит на водачите. Вреди и високото самочувствие на младите шофьори, които управляват мощни автомобили“, подчерта Рачев. В рамките на акцията, местната дирекция на вътрешното министерство ще впрегне целия си технологичен и човешки ресурс, увери той.
 

кърпежи
netinfo

В същото време ударните ремонти на пътната инфраструктура на територията на общината продължават, заяви управителят на ОП „Транспорт“ Андрей Рунчев. “В момента екипите ни работят по запълването на дупки в к-с „Славейков“. Втора година използваме нова технология, знаете, че закупихме специална машина JetPatcher. Надяваме се, че времето ще е с нас и ще работим по-дълго“, заяви Рунчев.

От общината са започнали и подмяна на осветителните тела, там където е необходимо. Паралелно с това продължава и подмяната на пътната маркировка и особено освежаването на пешеходните пътеки край училища и детски градини.
 

Помагат ли бутоните за пешеходци?


„С маркировката започнахме още от лятото. В момента пешеходните пътеки се боядисват в бяло. Поставяме и нови камери на горещи точки по отношение нарушаването на обществения ред. Текат процедурите по проверка на фирмите за зимно поддържане.

Проверяваме машините и материалите, които ще се използват при лошо време и снеговалеж“, каза Рунчев. От местната администрация съобщиха още, че се използва нова, по-трайна боя за пешеходните пътеки, която отразява в известна степен светлините на автомобилите.
 

скандал за пешеходна пътека в Хасково
Дарик радио, Хасково

От Съюза на българските автомобилисти подчертаха, че и през тази година в сервизите с логото на организация отново ще се извършват безплатни базови технически прегледи преди зимния период. Кампанията им ще продължи до 20 ноември.

„Работим по превенция на пътните произшествия от септември, заедно с децата в детските градини и учениците. До момента сме обхванали над 150 деца заедно с нашите доброволци. През септември имахме национална кампания, с която подпомогнахме родителите на деца пострадали в катастрофи. На 20 ноември в Царево ще имаме кампания за кръводаряване“, каза от своя страна секретарят на местната червенокръстка организация Виолета Радева.
 

Започва акция "Зима", нулева толерантност към неизрядните шофьори на пътя


„Безопасността е ангажимент на всички участници в движението. При зимни условия трябва да бъдем внимателни със скоростта. Няма значение какви са гумите, всички си имат предел. Трябва да работим плавно с педала на газта, този на спирачките, с волана.

Всички движения трябва да са плавни. Много важно е да се знае, че подлезите и надлезите замръзват първи при много ниски температури. Много от автомобилите имат термометри, но ако на таблото видим, че температурата е 3 градуса над нулата, това не значи, че моста, по който минаваме няма да е замръзнал“, разясни автомобилният състезател Радко Петров.

А в Китай въвеждат иновации за пристрастените към мобилните телефони: 
 


Той е категоричен, че внимание трябва да се обръща и на децата и призова: „… нека родителите бъдат по-отговорни. Нека разговарят с децата си. Масово виждаме как ученици пресичат с наведени глави, използвайки мобилните си телефони. Много често носят и слушалки, качулки, което им пречи да бъдат предпазливи, когато пресичат.“
 

Младите шофьори: Със самочувствие и без правилна преценка за риска на пътя


Автоинструктори пък отново се обявиха за връщането на практиката с обучение на младите шофьори на полигон – нещо, което се очаква да залегне в последните текстове за изменение на закона за движение по пътищата. „Бъдете умни и спазвайте законите на физиката“, даде безценен съвет експертът по пътна безопасност Георги Тимнев.

И тази година традиционната акция „Зима“ ще протече в три етапа. Първият е насочен към състоянието на превозните средства, вторият към пешеходците и толерантното отношение към тях и третият - към безопасното шофиране през зимния сезон. До 15 ноември шофьорите трябва да сменят гумите на автомобилите си. 50 лева е глобата за гуми с грайфер под 4 милиметра.