/ netinfo
Пълната стипендия от около 500 000 лева покрива разходите през четирите години на обучение
Мартина Гарабедян е първият български ученик, който успя да спечели стипендията на Фондация „Кроношпан“ за обучение в САЩ.
 
Възпитаничката на Английската гимназия в Пловдив преодоля конкуренцията на свои връстници от Централна и Източна Европа, които си оспорваха правото да учат четири години за бакалавърска степен в Бабсън Колидж, Бостън.
Университетът оглавява над двайсет години класациите на  образователните центрове за подготовка на предприемачи в САЩ.
 
Пълната стипендия покрива   разходите през четирите години на обучение, в това число такси, настаняване, учебници, здравна застраховка и пътувания до САЩ и обратно. В момента приблизителната стойност на цялата сума е около 500 000 лева.

До финалното ниво достигнаха общо тринадесет претендента. От тях двама от Чехия, един от Украйна, по един от Сърбия  и от Хърватска, а българските финалисти бяха общо седем.
 

Мартина Гарабедян
netinfo


Всеки от тях трябваше да развие бизнес идея и бизнес план в екип с напълно непознати партньори по време на уъркшоп „Micro Lаb“, за да покаже пред ръководството на университета как може да взима успешни решения в сложни ситуации.
 
Разходите на финалистите за изпитите на ниво Тойфел и САТ бяха поети също от фондация „Кроношпан“, а последното изпитание преди финала беше лично събеседване -интервю с  деканите по приема в Бабсън Колидж, г-жа Кортни Минден и Адриен Рамзи.

Мартина Гарабедян премина през всички тестове и изпитания с най-високи резултати. Надпреварата за стипендията на Фондация „Кроношпан“  се провежда вече шеста година и до момента български ученици не успяваха да се справят с конкуренцията.