Кой ще мие чиниите след големия ръст?
Кой ще мие чиниите след големия ръст? / Снимка: Лалка Димитрова
Браншовици: Кой ще мие чиниите след големия ръст?
91293
Браншовици: Кой ще мие чиниите след големия ръст?
  • Браншовици: Кой ще мие чиниите след големия ръст?

Още по-сериозна криза с осигуряването на кадри в туризма ни очаква през сезон 2017, прогнозират браншовите организации. Надеждите на туристическия бранш, че Министерството на туризма ще започне да решава системно проблемите в сектора, не се оправдаха, обяви пред Дарик"" председателят на Бургаската регионална туристическа камара, Иван Иванов. Според него, за да бъдат решени проблемите в туризма от последните 15 години, трябва да се случи невъзможното. Иванов го определи като "космическа стиковка между три министерства".

Секторът продължава да страда от липсата на кадри, а държавата буксува в намирането на приемливо решение, смята Иванов. Според него, основеният проблем е ниското заплащане в сектора и неподходящата квалификация на заетите в летните ни курорти. Възпитаниците на спициализираните ни училища най-често ибират да работят в чужбина заради липсата на задължителен стаж, отчете той. 

"Туристическият бранш опитва да намери решение без помощта на държавата", обяви Георги Николчев, председател на Българска асоциацията на собствениците в туризма. Според него, с ръста на туристите, липсата на квалифициран персонал в родните курорти, ще става все по-осезаема. 

Николчев е категоричен, че огромният ръст в сектора, който отбелязохме през изминалото лято, не се дължи на качеството на продукта, който се предлага в българските морски курорти. Голямата част от туристите, които са почивали у нас са предпочели страната ни заради пробелмите в Турция, Тунис и Египет. От бранша са на мнение, тази тенденция би продължила само няколко години, докато споменатите три страни възстановят позициите си на туристическия пазар.

От друга страна, работещи в сферата на туризма разкриха, че порочната практика да се наемат кадри за по-малко от месец, все още продължава. До крайности в опита си да подготвят кадри за сектора стигат и Бюрата по труда. В Бургас например, безработни журналисти, медицински работници и дори служители на вътрешното министерство, с голям трудов стаж по специалността си, преминават шокови курсове за бармани и сервитьори.

Още подробности в звуковия файл: