/ netinfo
"На тази дата празнуваме делото и служението на Дякон Стефан - един от служителите на ранната църква и ревностен защитник на Христовата вяра. В един от споровете му с книжниците и фарисеите той е обвинен, че с християнската вяра, отделя евреите от техните корени  и традициите им в Стария завет.

И въпреки, че в своята реч пред тях, той много умело успява да докаже, че старозаветните пророчества, всъщност се изпълняват в Исус Христос, Дякон Стефан е убит с камъни. Ние празнуваме неговата смърт като един от великите мъченици за Христовата вяра". Това каза в студиото на Дарик пастор Живко Тончев от църква "Благовестие".

Велики четвъртък: Заповедта да обичаш и величието да служиш на хората

По думите му, Дякон Стефан е бил един смел и дръзновен благовестител наХристос. "Ако можем да вземем от него това дръзновение и да разнасяме христовата вяра, това би довело до изобилие от добродетели и християнски ценности, от които особено голяма нужда имаме днес като общество и като личности. Той е бил верен слуга, който се посвещава да служи на хората - грижил се е ежедневно за храната на вдовиците и нуждаещите се", коментира още Живко Тончев. 

Като ценности, към които обществото трябва да се стреми той определи тези, с които започват 10-те Божи заповеди: Най-ценното е да обичаме Бога и да почитаме ближния си.

Празнуваме Стефановден, честито на имениците!

Ако ги спазваме това определено ще доведе и до промени в живота ни. Вярата е тази ценност, чрез която човек отваря сърцето си за Божествените неща и за любовта. Любовта е най-голямата заповед в Свещените писания.

От там идва и търпението, от което имаме нужда, идват и братолюбието, грижата към ближния, към родината и към всичко, което е чисто и свято. Това са идеали, към които Христовата вяра ни води", категоричен е пастор Тончев.