/ Областна управа Бургас
Собственици на складове и инвеститори в района получиха спокойствие
Каналът, който свързва езеро Вая с морето вече е почти чист. След втория етап на почистването, за който трябва да бъдат намерени 358 213 лева, проблемът с тежките наводнения в района ще бъде окончателно решен, твърди областният управител Вълчо Чолаков.
 
Започва проектът за почистването на канала при Вая

Оттам бяха извадени над 2000 кубични метра тинести почви и почти толкова блатна растителност. Областна администрация приключи първата част от почистването на съоръжението, което над 20 години създава редица проблеми на местните хора.

2
netinfo

Периодични наводнения, щети за хиляди левове върху складове и инфраструктура, затрудняване на движението по главния път към Созопол, предпоставки за транспортни произшествия са част от проблемите, които намират решение след мащабното почистване.

3
netinfo

Областният управител Вълчо Чолаков вече е получил одобрение от собствениците на складове около канала, които страдаха след всеки проливен дъжд. Те споделят, че ефектът от почистването е огромен, проводимостта на съоръжението е значително подобрена.

4
netinfo

Каналът на Вая ще бъде почистен с европейски пари

Действията имат и положителен екологичен ефект - в езерото отново живеят пеликани, показателите на водата са цялостно подобрени, което занапред ще дава все по-добри резултати върху разнообразието на флората и фауната във водоема.

5
netinfo

В рамките на по-малко от година първите 375 от общо 636 метра от „Вая” вече са почистени. От дъното са премахнати  бетонови фундаменти на разрушени савачни решетки, битова техника, автомобилни гуми, метални отпадъци, камъни. На мястото имаше и нерегламентирано сметище.

6
netinfo

Сумата от 358 213 лева е необходима за да реализира втория етап на почистването. Екипът на областния управител Вълчо Чолаков вече е кандидатствал с проект, с който чрез европейско финансиране.