бедтсвено положение в Бургаско
бедтсвено положение в Бургаско / netinfo
Голямото количество паднал дъжд, а не скъсани язовирни стени, са причина за бедственото положение в Бургаско. Това стана ясно от думите на представителят на държавна агенция, която отговаря за контрола на язовирите у нас - Милош Кунчев. По думите му, в областта са регистрирани седем случая на запушени или скъсани язовирни стени.
 
Борисов: Създали сме организация за преодоляване на бедствието в Бургаско

„Това са водоеми под 50 хиляди кубика, което означава, че те не могат да създадат приливна вълна. Тези язовири не са включени в списъка на потенциално опасните“, каза Кунчев на брифинг в Бургас.
 
Екипи от Варна също са били мобилизирани в борбата с водното бедствие в областта, съобщи шефът на бургаските огнеборци Николай Николов. След спирането на валежите, кметовете на населените места ще започнат установяването на щетите. Назначени за медицински експертизи, които да установят точната причина за смъртта на четирима загинали, съобщи шефът на бургаската полиция Калоян Калоянов.
 
Четири жертви на потопа в Бургаско. Седем са скъсаните язовирни стени

„Имаме екипи в цялата област. Движението се отклонява там където преминаването е невъзможно. Осигурени са и дежурни патрули в селата, за да се следи обстановката. Ще останат там докато се налага“, увери Калоянов. Най-сериозни са пораженията в община Камено. За спасяването на хората помагаха и водолази, съобщи областният управител Вълчо Чолаков.
 
Обявиха червен код за поройни дъждове в Бургас, лошо време в цялата страна

„Загиналите са възрастни хора, които са трудно подвижни и не са могли да отреагират на ситуацията. Не е имало телефонна връзка с тях“, допълни губернаторът. Изключителна тежка е обстановката в с. Тръстиково, където има скъсана дига на река Русокастренска. В момента от Бургас е изпратена специализирана техника, която трябва да я укрепи. Жителите са евакуирани. Река Велека също преля и наводни къщи в царевското село Кости.