/ Веселин Максимов
ЕVN България издаде листовка с полезни съвети как да спестите от сметките за ток през зимния сезон. Те са разделени в две основни групи - потребление на електроенергия и на топлинна енергия:

Електроенергия:

При отсъствие у дома не спирайте изцяло климатика, а намалете градусите на отопление - така помагате на компресора да работи ефективно, външното тяло не замръзва и поддържате оптимална температура в помещенията.

EVN ни кани да пробваме странна исталация за плетене на шалове (ВИДЕО)

Когато готвите, използвайте остатъчната топлина на фурната – ако изключвате фурната 10 минути преди обичайното време, ще спестите до 20% от разходите за нейната работа.

Използвайте енергоспестяващи LED крушки. Така можете да спестите около 90% от енергията за осветление. В някои помещения можете да инсталирате ключ със сензор за движение, за да използвате светлината само когато ви е нужна.

При пране можете да повлияете на консумацията на електроенергия, като намалите температурата на водата с няколко градуса. Друг начин е да изберете пералня, която е с вместимост, подходяща за консумацията ви - например за до 5 вместо до 10 килограма пране.

Вие хубаво украсявате, но харчи много ток

Регулярното почистване на уредите (филтри, размразяване, обдухване, дори почистването на реотаните на фурната) ще намали значително консумацията им на електроенергия и съответно месечните сметки.

Топлоенергия

Не покривайте радиаторите с дрехи и пердета и не ги преграждайте с мебели. Радиаторите трябва да са открити, така че да излъчват безпроблемно топлина.

Включвайте радиаторите във всички стаи на по-ниска степен, вместо да опитвате да отоплите цялото жилище с един радиатор. На едно отоплително тяло е нужна много повече работа за постигане на равномерна и постоянна температура в целия дом.

Проветрявайте жилището си за кратко с широко отворени прозорци. Така въздухът в помещението ще се смени бързо, но стените няма да изстинат и повторното затопляне на стаите ще е по-лесно.

Оборудвайте отоплителните тела в дома си с вентили с терморегулатори. Така ще можете ефективно да контролирате и да поддържате желаната от вас температура в помещенията.

Предприемете мерки за повишаване на енергийната ефективност на цялото ви жилище като например подмяна на дограма и изолация на външните стени.