Експерти: Зартов “дръпнал” над 3 млн. лв. от сметките на “Инглиш Вилидж”
Експерти: Зартов “дръпнал” над 3 млн. лв. от сметките на “Инглиш Вилидж” / netinfo

 

3,150 млн лв. от сметката на българо-руското дружество “Инглиш Вилидж” са изтеглени от Ивайло Зартов без счетоводно основание. Данните са от двойната екпертиза по делото за присвояване и безстопанственост на общо 3 732 735 лв. от страна на Зартов. Процесът срещу бившия управител на “Инглиш вилидж” и неуспял кандидат-депутат започна днес в Бургаския окръжен съд. Граждански ищец в процеса е настоящият управител на дружеството Роман Еременко, който претендира за 3.6 млн лв. ведно с лихвите от 2004 г. за претърпени имуществени вреди.

Ключови свидетели по делото са депутатът от Руската дума Генадий Гудков и съпругата му Мария, чийто разпит предстои в петък. Съдът прие заключението на вещите лица за паричните потоци по сметката на “Инглиж Вилидж”. Според експертите за изтеглените над 3 млн. лв. Ивайло Зартов не е представил оправдаващи документи за разход.

Бяха изслушани показанията на свидетелят Тонко Фотев. Почетният консул на РФ в Бургас разказа, че се е запознал със Зартов през 2005 г чрез депутатското семейство Гудкови. Зартов е бил представен като лицето на бъдещата руска инвестиция в общината- ваканционното селище в село Димчево.

Бизнесменът и бивш зам.-председател на Движението за социален хуманизъм дарил за три години общо 15 000 лв. на консулството за организиранането на Дните на руската култура. Отделно по силата на консултански договор между “Инглиш Вилидж” и“Евроконтроли” ЕООД Зартов е превел на Тонко Фотев 10 000 евро.

“Аз съм регистрирал тази фирма, тя упражнява търговска дейност и с приходите се издържа консулството”, обясни свидетелят. Самият той през 2007 г. купува от Зартов 70 дка. зеделска земя в землището на село Димчево. Каква сума е платил за нея почетният консул не успя да си спомни.

По време на днешното заседание се стигна до прецедент. Явен свидетел поиска част показанията му да бъдат дадени “ на четири очи”. Орлен Тъщан , който е бил счетоводител на фирмата от 2004 г. до 2007г. заяви , че се страхува за живота си.Той обясни единствено на съдебния състав причините и опасенията си.

“От медиите разбрах , че липсват много пари. Можеше да се очаква, че някой иска да кажа или да не кажа къде са тези средства”, каза Тъщан. По думите му, дружеството не е имало касиер и каса за документи и пари. За разходваните средства понякога Зартов е представял банкови бордера. Теглените суми от управителя са били оформяни като служебен аванс. По смисъла на закона дружеството не е развива търговска дейност и няма приходи. Единствените такива са били от лихви върху внесените суми. Парите са основно в евро и са били превеждани от фирмата "Бизнес секюрити консълтънс лимитид", която е регистрирана в Гибралтар, и е съдружник на ”Инглиш Вилидж”. Те са били целево отпускани за закупуване на земеделски земи, смяна на статут, проектиране, строителство-разказа Орлен Тъщан. Самият той е ходил три пъти в Москва във връзка с дейността на дружеството и се е срещал с Мария Гудкова и други представители на фирмата.

Следващото заседание е насрочено за 18 февруари от 9 часа в БОС.