/ Лалка Димитрова
Окръжният съд в Бургас постанови 2 години „Лишаване от свобода“ с 5- годишен изпитателен срок за причиняване на смърт по непредпазливост при пътно-транспортно произшествие на бившия шофьор на поп фолк певицата Деси Слава. Отнето за 4 години му е правото да управлява кола.

Деси Слава за катастрофата на АМ „Тракия“: Мислех, че ме преследва душата на жертвата (ВИДЕО)

Катастрофата стана на 9 септември 2016 година, когато Деси Слава се е прибирала от участие във Варна. При пътен възел Карнобат колата се включила в автомагистрала „Тракия“ и бързо набрала скорост 120 километра в час, когато пред нея внезапно излязъл млад мъж.
 
Водачът нямал време да реагира, колата връхлетяла директно върху 20-годишния Божидар. След удара, тялото му паднало върху мантинелата, която прерязала крака му. Илиев и певицата веднага се опитали да окажат първа помощ на пострадалия. Повикали и линейка, но той починал.

Хидрометеоролози в процеса срещу шофьора на Десислава

Съдът твърди, че шофьорът е нарушил Закона за движение по пътищата, в който пише: „Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, характера и интензивността на движението, конкретните условия на видимост, за да са в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Те са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението”.

Взети са предвид смекчаващи вината обстоятелства като чистото съдебно минало на Димитър Иилиев, доброто му процесуално поведение и характеристики, както и съпричиняване на деянието от страна на пострадалия.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок.