Хидрометеоролози в процеса срещу шофьора на Десислава

34-годишният мъж е подсъдим за смъртта на пешеходец, певицата била в колата в деня на трагедията

/ Снимка: Дарик, архив
34-годишният мъж е подсъдим за смъртта на пешеходец, певицата била в колата в деня на трагедията
Хидрометеоролози ще бъдат призовани в Бургаския окръжен съд за експертно становище в процеса срещу 35-годишния Димитър Илиев от София, бивш шофьор на фолк дивата Десислава, обвинението за причиняване на смърт на пешеходец на АМ „Тракия“.

Инцидентът е от 9 септември 2016 г., а певицата е била директен очевидец на трагедията. Специалистите ще трябва да изготвят справка каква е била видимостта на магистралата в деня на злополуката и възможно ли е, каквато е и тезата на защитата на подсъдимия, водачът да не е бил в състояние да да възприеме фигурата на пресичащия мъж, заради гъстата мъгла. Заключението им ще има възлова роля за изхода от делото.  

Ето и фактологията. Рано сутринта във фаталния ден, Десислава се прибирала от участие във Варна, а зад волана бил шофьорът й. По пътя решават да се включат в магистралата. Край Карнобат обаче, движейки се със скорост 120 км/ч пред автомобила се появил пешеходец.

Водачът не е имал време да реагира и връхлетял директно върху 20-годишния мъж. След удара от колата тялото е изхвърлено върху мантинелата, която прерязала крака му. След злополуката, Илиев и певицата, излизат от автомобила и се опитват да окажат първа помощ на пострадалия. Повикали са и линейка. Но заради кръвозагуба, раненият издъхнал. 

Делото ще се разглежда по общия ред на 21 март т.г. Няма основания за прекратяване и спирането на процеса, казаха магистратите. Съдът прие и искането на защитата да бъде разпитано вещото лице, извършило автотехническата експертиза.