/ в. Черноморски фар
Държавната подкрепа на Турция дава надежда за реализация на идеята
Според предварителните планове, крузните кораби ще изпълняват по поне три плавания седмично по линията Бургас-Истанбул. Цената на пътуването все още не е уточнена, но няма да бъде висока. Това обяви пред журналисти изпълнителният директор на Пристанище – Бургас Диян Димов. По думите му, все още се търси круизен оператор, който да поддържа линията.

Пристанището става на 115 години

„Добре е, че Турция участва с дотации в круизния бизнес. Последните проблеми в региона се отразиха на този вид туризъм и там. От тази година субсидията дори е увеличена. На 100 души се отпускат 4 500 долара от държавата.

Идея на Генералния консул на Турция - престижен моден форум на Морска гара

Това е достатъчно за покриване на разходите за горива, което ще направи билетите достъпни по тази линия. Около 200 лева би струвало пътуването до Истанбул, ако няма подкрепа от страна на държавата. Направили сме вече разчети по това предложение. Идеята може да бъде реализирана“, коментира Димов.

Пристанището няма да остане само с едно корабно място

С турската страна се обсъжда и облекчаване на визовия режим за туристи, пристигнали в южната ни съседка по море. Димов не се ангажира със срокове за пускането на линията.