Чудото в новата гробница на остров Свети Иван
Чудото в новата гробница на остров Свети Иван / снимка, дияна бедросян

Не едно, а две тела и цял овен са били положени в новооткритата гробница на остров Свети Иван, където преди пет години бяха открити мощите на Йоан Кръстител. Тленните останки на двете висши духовни лица бяха открити за по-малко от 15 дни, след като историците се натъкнаха при разкопки на древната гробница от 3 в.

Мъжете са погребани един след друг с разлика от около 15 години през 4-5 в. Има вероятност един от погребаните да е дори Тома и именно той да е положил в базиликата на древния остров костиците на Йоан Кръстител.

Чудните открития на созополския остров са свързани и с обредите, по които са извършени погребенията. На този етап те могат да се определят като феномен за българската археология и за християнския свят като цяло. Това сподели проф. Казимир Попконстантинов. Именно той, заедно със своя екип откри мощите на светеца в края на юли 2010 г.

"Това погребение няма аналог, както и включването на овен в него. Имаме такива примери в езичеството, като това е било и традиция при българите, преди покръстването. Но дори тогава са използвани само части на животни, но не и цели. Обикновено е включвало храна за отвъдния живот. Това прави разкритието ни много интересно и провокативно за археолозите", коментира проф. Попконстантинов.