Археолози откриха римски басейн при разкопки в Аква Калиде
Археолози откриха римски басейн при разкопки в Аква Калиде / netinfo

Ново откритие направиха археолозите по време на разкопките в древния град Аква Калиде край Бургаските минерални бани.

Учените достигнаха до първия басейн със студена вода или т. нар. фригидариум на Римските бани. Датировката на съоръжението е от II-ри век сл.Хр.

Изпод земния насип се показаха дълги стъпала, облицовани с луксозен с перфектна правоъгълна форма.
Фригидариумът в средновековния град „Аква Калиде - Термополис". е студено помещение с басейн, в който древните римляни са влизали след останалите процедури в банята. Басейнът е разкрит на дълбочина 4,6 м. от съвременното ниво и е добре запазен с ширина 6,4 м. и открита дължина до момента 6,8 м. Помещението е покрито с добре изграден тухлен под, който на места е унищожен. Монументалният градеж с добре оформени ъгли и архитектурни елементи, дава основание да се смята, че е от първата баня, строена през Римската епоха в началото на 2-ри век.
Според ръководителя на археологическите проучвания доц.д-р Димчо Момчилов басейнът се намира под канал, за който до скоро се смяташе, че е един от основните. С това откритие от последните дни на разкопки в термите беше завършен летният археологически сезон в древния град Акве Калиде - Термополис.

Сред находките това лято са още над 50 римски, византийски и турски монети, оловни печати, сребърен медальон, златна обеца, фрагмент от бронзов боздуган и множество добре запазени предмети от дърво.