/ iStock/Getty Images
Окръжната прокуратура в Благоевград приключи делото срещу мъж, привлечен към наказателна отговорност за представяне на неверни сведения при кандидатстване за получаване на средства от фондове на Европейския съюз, съобщиха от обвинението.

В хода на проведеното разследване са събрани доказателства за това, че той представил неверни сведения с цел получаване на средства от фондове.

Жена получи условна присъда, укрила данъци в особено големи размери

На 14 юни 2019 г. обвиняемия в качеството на управляващ и представляващ търговско дружество „А.Б.Р.“ ЕООД, посетил Общинска служба „Земеделие“ в Благоевград.

Предприемачът подал заявление за подпомагане за 2019 г., форма за юридически лица и таблици, като декларирал за 30 парцела, ползвани от фирмата му на правно основание.

Сред посочените от него имоти били такива с различна площ в селата в общините Севлиево, Перник, Летница, Луковит и Радомир. В действителност обвиняемият нямал право да използва тези земи.

Освен това управляваното от него дружество нито ги обработвало, нито ги поддържало в добро земеделско и екологично състояние, отговарящо на изискванията за подпомагане.

Средствата, за чието получаване той кандидатствал, са били предоставени на българската държава от фондовете на Европейския съюз по различни схеми и мерки.

Обвиняемият се е признал за виновен и е сключил споразумение с прокуратурата, което съдът е одобрил. За извършеното от него престъпление му е наложено наказание от 8 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок.

Определението на съда има последиците на влязла в сила присъда.