Започна блокадата по гръцките граници
Започна блокадата по гръцките граници / netinfo

В момента на пунктовете по границата ни с Гърция има проблеми с преминаването само на граничния пункт „Илинден", където обаче не се пропускат само товарните автомобили, а леките се пропускат. Това съобщи пред Дарик комисар Тодор Георгиев, началник на Регионална гранична служба (РГС) - Смолян.

Ето какво още каза комисар Георгиев:

„Към настоящия момент е затворен само съседният на „Илинден" пункт „Ехсохи". Той е блокиран от селскостопанска техника на гръцките протестиращи. Около 10.00 часа го затвориха само за товарни автомобили, личните моторни превозни средства преминават, така че стачкуващите спазват предварително заявения режим. Очакваме да се спази обещанието в 15.00 часа да бъде отворен за два часа, за да бъдат пропуснати товарните автомобили, които са спрени. Естествено потвърдиха забраната за селскостопански продукти, дърва, включително месо и млечни произведения. Независимо от прозореца, който ще се реализира за пропускане, такива товари няма да се пропускат.

Всички останали пунктове в момента работят нормално, няма нова информация и няма яснота какви действия ще бъдат предприети в бъдеще. В постоянен контакт сме с гръцките власти, но и те нямат по-подробна информация.

Понеже се очакваше срещана гръцката полиция с протестиращите за изясняване на това как ще протече протестът в останалите часове и дни?

Имам колеги, които са на пункт „Промахон - Кулата", очакват информация, но към настоящия момент нямаме такава и продължаваме да очакваме. Същевременно пунктът си работи нормално, както и всички останали, включително и „Златоград", и „Капитан Петко Войвода". Трафикът е сравнително по-слаб и метеорологичните условия навсякъде са с превалявания от дъжд и сняг, така че може би и това оказва влияние.