Паметник цветя
Паметник цветя / iStock/Getty Images
Жители на Благоевград и наследници на Георги Измирлиев - Македончето отбелязаха 170 години от рождението на революционера.

Паметта му бе почетена 75-годишната Незабравка Ранчева-правнучка на брата на Георги - Андон Измирлиев, която сподели, че наследниците му  пазим светъл спомен за него.

"Колко е сладко да се умре за свободата на Отечеството", допълни Незабравка Ранчева. Тези думи 25-годишният Георги Измирлиев изрича при изпълнение на смъртната присъда, на която е осъден от османската власт, слагайки сам въжето на врата си.

Георги Измирлиев - Македончето е един от дейните участници в организирането на Априлското въстание. Определен е за помощник-апостол в Първи Търновски революционен окръг. Поради предателство е заловен от османската власт на 26 април, а само два дни по-късно е изпълнена и смъртната присъда.

Краткият, но отдаден на Отечеството живот на Георги Измирлиев днес беше почетен и от десетки ученици от Благоевград, както и представители на редица културни институции, чийто патрон е революционерът.

 
БТА