/ ThinkStock/Getty Images
31-годишният Костадин Митев, предизвикал огромния пожар над Кресна, застава пред съда. Днес в Районен съд-Благоевград тръгва първото заседание. 

3000 лева в помощ на Кресна гласуваха съветниците от Гоце Делчев

През 2017 г., обвиняемият Митев работил като пастир към Фонд за дивата флора и фауна, като се грижил за около 80 говеда. Отглеждал животните във ферма в района на местността „Долни Мечкул“ в община Симитли.

Около 10:30 часа, на 24 август 2017 г. овчарят тръгнал с говедата на паша. В близост до пресъхналия водоем, който се намирал над реката, той седнал, за да наблюдава животните, и запалил цигара.

Оставиха в ареста пастира, подпалил пожара над Кресненското дефиле

Не след дълго мъжът забелязал, че стадото се разделило на две групи, поради което хвърлил набързо незагасената цигара в сухите тревисти площи около него и тръгнал след животните.

Насочил се към онези от тях, които вървели в посока към р. Струма, за да ги събере с другата част от говедата. В момента, в който ги настигнал се обърнал към мястото, където пушил цигарата и видял, че от там излиза пушек. Цигарата на обвиняемия била възпламенила сухите тревисти площи.

Обвиняемият Митев се изкачил нагоре по билото и установил наличие на огън, който се разпространявал от пресъхналия водоем в посока към с. Стара Кресна. Пламъците вече били обхванали сухите треви и наближавали към дърветата.

Арестуваха пастир, причинил пожара над Кресна с незагасена цигара

Пастирът се паникьосал, поради което се обадил по телефона на кмета на с. Брежани, като му съобщил за възникналия пожар и поискал от него да извика служители на пожарната.

Обадил се и на приятелката си, на която казал, че е направил „беля“. Огънят наближавал говедата, обвиняемият се опитал да го загаси, използвайки тениската си, с която бил облечен. Въпреки бързото разрастване на пожара, Костадин успял да отдалечи стадото от огъня.

Вследствие на вятъра и високите температури, както и на сухата растителност, възникналият пожар продължил мащабно да се разпространява, като обхванал големи площи държавни горски територии, общински горски територии, частни горски територии и имоти, ведно с постройки и движими вещи, собственост на различни лица, на територията на общините Симитли и Кресна.

50 години трябват, за да се възстанови гората след пожара над Кресненското дефиле

От пожара били засегнати и движими вещи, собственост на ЧЕЗ, в това число проводник, електромерни табла за стълб за директно измерване, разположени в засегнатите от пожара местности.

В резултат на многобройните сигнали на тел. 112 от лица, забелязали пожара, на местопроизшествието пристигнали служители от Регионална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Благоевград. Те предприели действия по гасене на огъня. Бил извършен оглед от служители на ОД МВР гр. Благоевград.

От заключението на изготвената по делото пожаротехническа експертиза е видно, че най-вероятната причина за възникване на пожара е небрежност при използване на открит огън - незагасена цигара, като огнището на пожара се намира в района на водоема на с. Мечкул, община Симитли.

Продължава борбата с огнената стихия в района на Кресна

Особеното при този пожар е, че възникнал през горещите дни на август, на обяд, при топло и сухо време, и при умерен вятър в посока север - юг. Поради тази причина той се разпрострял върху голяма площ - от района на водоема на с. Мечкул, общ. Симитли, на юг - до землището на с. Ощава, общ. Кресна.

Запалените в резултат на престъпното деяние на обвиняемия Костадин имоти са на обща стойност 33 902 435,61 лева, като причинените значителни вреди възлизат на 6 119 944,24 лева.