Три са потвърдените огнища на син език в областта, има съмнения за още 78
Три са потвърдените огнища на син език в областта, има съмнения за още 78 / netinfo

78 са потенциалните огнища на зараза на болестта "син език" в областта, за които се очакват резултати от лабораторни изследвания. Това стана ясно на заседание на епизоотичната комисия, свикана днес от областния управител на Благоевград Димитър Димитров.

В три общини в Благоевградско вече е установено, че има заболели животни. Това са Сатовча, Катунци и Симитли. Първите сигнали от собственици на преживни животни са подадени преди около 3 седмици. От тогава в областта са умрели 81 добичета. "Няма опасност за хората, болестта засяга само преживни животни. Важно е да отбележим, че тя се предава само чрез кръвосмучещи насекоми, а не от животно на животно" уври д-р Михаил Бащавелов, директор на Областна дирекция по безопасност на храните в Благоевград.

За около 20 дни са изпратени приблизително 400 двойни проби, за които се очакват резултати. По време на заседанието от Агенцията по храните поискаха от областния управител съдействие за обособяване на площадки, в които да бъдат загробвани животните починали, вследствие на болестта "Син език". "Умрелите животни трябва да се унищожават в екарисаж, но има труднодостъпни местности, където нашите екипи не могат да стигнат. Тогава хората заравят добитъка сами.

Това обаче не трябва да се случва безразборно, затова са необходими и определени места, където животните да бъдат загробвани", поясни д-р Атанас Григоров, началник отдел „Здравеопазване на животните” към БАБХ – Благоевград.

Той допълни още, че веднага след получаване на сигнал за съмнение за заболели животни, екипи на Агенцията отиват на място за да извършат дезинсекция.

По време на срещата бяха взети мерки за предотвратяване разпространението на болестта, сред които:

-въвеждане на забрана за движение на едри и дребни преживни животни на територията на областта, с изключение на случаите, в които се касае за клане на животни.

-ограничава се пашуването в часовия диапазон от 19:00 до 8.00 ч.

-забранява се провеждането на пазари, тържища и изложби на едри и дребни преживни животни на територията на областта.

"Синият език" е вирусно, трасмисивно, неконтагиозно заболяване по домашните и дивите преживните животни (говеда, овце, кози, биволи, сърни и елени), предавано чрез кръвосмучещи насекоми-куликоиди.

Инфектирането става само след кръвосмучене от тези насекоми, които преди това са хапали заразено преживно животно. Не може да се осъществи заразяване с храна, вода и по въздуха. Месото, млякото, труповете и транспортните средства не са фактор за разпространението на СЕ. Хората са абсолютно невъзприемчиви към тази инфекция.

Болестта се характеризира с треска и възпаление на лигавиците, копитния венец, сърдечния и скелетните мускули. Езикът е едематизиран, изпълва устната кухина, често с мораво син цвят (“син език“). Причинява се от вирус.

От Агенцията по безопастност на храните прогнозират, че при сегашната епизоотична обстановка вероятно до края на септември ще бъде обхваната територията на цялата страна.