Седмица на водното спасяване в Благоевград
Седмица на водното спасяване в Благоевград / снимка: Община Благоевград

Седмица на водното спасяване ще се проведе в Благоевград.

С настъпване на лятото и горещините, дългоочакваната ваканция за учениците и сезона на отпуските се търси място за отдих – паркове, водни басейни, езера, морето. За много хора тези преживявания се превръщат в нещастни или случайни инциденти, понякога с фатален изход. За да подсети родители и учители за рисковете при къпане и плуване и ги насърчи към по-голямо внимание и бдителност, БЧК организира Седмицата на водното спасяване.

На 4 юни в СОУИЧЕ ”Св. Климент Охридски" в Благоевград ще се проведе обучение  по Водноспасителен минимум за  ученици от шести клас. Те  ще запознаят децата с основните опасности при къпане и плуване  и как да помогнат в случай на воден инцидент.

Под мотото ”Да подготвим децата за лятото и срещата им с водата" ще преминат обученията на 60 деца по Водноспасителен минимум от двете детски градини в с.Крупник и гр. Симитли.  Доброволци от Дружеството на водните спасители към Областната организация на БЧК - Благоевград ще запознаят  участниците с водата и опасностите, които може да крие, как да бъдат в безопасност на плажа, покрай реките и водоемите и как да помогнат в случай на воден инцидент. За да бъдат активни участници в обученията децата ще се забавляват с изготвяне на флагова сигнализация, сглобяване на тематични пъзели, ще сгъват корабчета и лодки.Всички преминали обучението ще получат стикери, брошури с основните опасности при къпане и плуване, лакомства и награди.

Според статистическите данни 90 % от удавянията стават в неохраняеми водни площи  и обекти, т. е. места без необходимите обозначителни и информационни табели. Това е съществено и основно задължение на собствениците, а гражданите и децата да ги спазват строго. Около 50 % от всички удавени са деца и младежи, главно във вътрешните неохраняеми водоеми – езера, язовири, канали, съобщават от БЧК.

За да бъдат Вашите емоции край водата приятни БЧК съветва: посещавайте само охраняеми водни площи  и басейни – с правоспособни водни спасители, избягвайте водоеми със замърсени води, дънни ями, водовъртежи и ниска температура на водата, никога не се къпете след хранене, употреба на алкохол или наркотични вещества, пазете децата и не ги оставяйте край водните площи без контрол, не влизайте във водата уморени или изпотени, когато тялото е затоплено от слънцето, влизането във водата да бъде постепенно. Най- напред охладете лицето си, ръцете, гърдите, корема, не разчитайте на надуваеми атракции, които водят до инциденти, престоявайте във водата толкова, колкото Ви е приятно. Големи са рисковете при самостоятелни плувания навътре в морето, преди да тръгнете на ваканция се поинтересувайте от начините за оказване на първа помощ и самопомощ, ако видите давещ се човек, но не сте плувец, потърсете подръчни средства или воден спасител, незабавно потърсете медицинска помощ.