С изложба отбелязват 130 години от създаването на Солунската гимназия „Св. Св. Кирил и Методий
С изложба отбелязват 130 години от създаването на Солунската гимназия „Св. Св. Кирил и Методий / снимка: РИМ-Благоевград

 В залите на Регионален исторически музей в Благоевград е експонирана изложба с оригинални документални, печатни, снимкови и веществени материали, свързани с историята и развитието на едно от най-старите училища у нас – Солунската българска мъжка гимназия, която тази година отбелязва своя 130-годишен юбилей, съобщават от пресцентъра на културния институт.

В изложбата са показани снимки на учители и ученици от Солунския период в развитието на гимназията до 1913 г., както и снимки на випуски на Солунската девическа гимназия.  Сред най-ценните материали са фотографии на дейци на българското националноосвободително движение след 1878 г., завършили Солунската гимназия, в която именно се поставят основите на техните революционни възгледи: Даме Груев, Гоце Делчев, Гьорче Петров, Пере Тошев, Борис Сарафов и др.  Музеят притежава ценни документални материали, свързани с първите години от установяването на гимназията в Горна Джумая, съхранявани в личен фонд „Гьорчо Попангелов” (директор на Основно образцово училище в Солун и председател на Гражданския комитет за възстановяване на гимназията в града ни през 1934 г.),  както и значителен брой зрелостни свидетелства на ученици и ученически книжки, някои от тези материали могат да се видят в изложбата.

Богат фактологически материал за развитието на училището през различните периоди дават големият брой спомени, свързани с имената на учители и възпитаници. Сред тях с изключителна прецизност и точност се открояват спомените на учителя по рисуване и музика и неин възпитаник Борис Янишлиев от Дойран, обособени в личен фонд. В изложбата са показани тетрадките със спомените на Янишлиев, неговата лична автобиография, нотният лист с текста и музиката на химна ”Прослава на учителя”, чийто автор е Борис Янишлиев.

Изключителен интерес представляват знамена на училището: знамето на Туристическото дружество при гимназията и знамето от 1928 г., които също са експонирани в изложбата.

От съвременния период в развитието на гимназията акцент са материалите, свързани със 100-годишния юбилей на училището от 1980 г.: юбилейни медали, значки, както и ученическа униформа от 70-те години на миналия век. Материалите от 80-те години на миналия век ще предизвикат голям интерес у публиката, част от която вероятно ще се разпознае на фотосите.

Изложбата няма да има официално откриване. Тя е експонирана в залите на музея и всеки, който желае може да я разгледа.   

Експозицията ще съпътства Националната научна конференция „Гласовете ви чувам. Личностите на гимназията и България”, която ще се проведе в Регионален исторически музей на 29 и 30 април 2010 г.