/ ЮЗДП
В ход са проверки за готовността на 40-те териториални поделения на Югозападното държавно предприятие за активния пожароопасен сезон. До 10 юли представители на РДГ, съвместно с РД „ПБЗН” и служители на предприятието ще инспектират на място изпълнението на мерките за превенция и защита на горите от пожари.

ЮЗДП залесява с чинар и създава градини от орехи и нар

Проверките обхващат дейностите по оборудване на противопожарните депа с необходимите инструменти и защитни облекла за гасаческите групи съгласно изискванията на Наредба № 8, работата на 9-те пожаронаблюдателни кули и готовността на специализираните автомобили за гасене на пожари. През последните години ЮЗДП инвестира в осигуряването на достатъчно техника.

На разположение са 32 високопроходими автомобила, два булдозера, 13 багера и един оборудван дрон за наблюдение и ранно предупреждение. При необходимост те се предислоцират от едно горско стопанство в друго за бързо овладяване на възникнали запалвания както на територията на ЮЗДП, така и в двата национални парка - „Пирин” и „Рила” и трите природни парка, с които има подписани споразумения за съвместна дейност.

С нова технология за производство на контейнерни фиданки ЮЗДП възстановява увредени гори от НАТУРА 2000

Специално внимание при проверките ще бъде отделено на състоянието на противопожарните просеки. Във финансовия план на ЮЗДП за тази година е предвидено изграждане на 262 797 линейни метра минерализовани ивици и 61 252 метра лесокултурни прегради, като тези дейности се изпълняват основно със собствени работници и техника.

Започна поставянето на 450 предупредителни табели по основни туристически маршрути и кръстовища на горски пътища, през които преминават автомобили и повече хора. 97 пожара са възникнали на територията на ЮЗДП от началото на годината до момента, което е седем пъти повече спрямо същия период на м.г.

Засегнати са 4886 дка, от които 101 дка в районите на Благоевград и Дикчан са обхванати от върхови пожари. Човешка небрежност при почистване на земеделски имоти е основната причина за повечето от запалванията.

ЮЗДП ще произвежда над милион фиданки годишно с модерна поточна линия

Въпреки големия брой, досега няма нанесени сериозни щети на горските масиви. Превенцията, добрата организация и своевременната намеса на екипите на ЮЗДП при локализиране на пожарите в начален етап не позволяват на огъня да навлезе в горите.

Покачването на температурите в следващите дни и високата растителност в горите създават сериозен риск от бъдещи запалвания. Затова ЮЗДП призовава за повишено внимание и екологична култура при боравене с огън.

Глоба до 500 лв. грози всеки, който запали огън на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Същата санкция се налага и за палене на огън извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства.