Отпада 13-ят клас в профилираните гимназии
Отпада 13-ят клас в профилираните гимназии / netinfo

От следващата година няма да има изпит след седми клас, а като вход за гимназиите ще бъдат използвани оценките от външното оценяване. Това съобщи новият заместник-министър по образованието Милка Коджабашиева, която ще отговаря за дейностите, свързани с държавната политика в системата на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка. "Желанието ни е да защитим интереса на ученика - да няма външно оценяване, което неминуемо трябва да се случи, за да не прекъсне системата на външно оценяване, и след няколко дни да има изпит за прием в профилираните паралелки. Тоест резултатът от теста на външното оценяване да бъде като резултат, с който учениците да участват в класирането за паралелките с интензивно изучаване на чужд език", допълни зам.-министърът.

По думите й, се обсъжда и отпадането на 13-и клас в профилираните гимназии: С изменение на нормативната уредба няма да има 13 клас. Хорариумът от часове по предмети, които досега са били предвидени в учебния план, ще бъдат пренасочени и свалени в останалите класове.

Министърът на образованието Йорданка Фандъкова представи по-рано новия ръководен екип на ведомството и очерта основните приоритети в работата на Министерството на образованието, младежта и науката. Нейни заместници освен Милка Коджабашиева ще бъдат проф. Румен Пранчов и Светлана Ломева.

Проф. Румен Пранчов ще осъществява  дейностите, свързани с държавната политика във висшето образование.

Приоритетите на Светлана Ломева са свързани със структурните фондове и международните програми, международното сътрудничество, европейска интеграция, осигуряването на образователна среда, образователната интеграция и младежта.

Основната задача на МОМН е постигането на съгласувана екипна политика за качествено обучение и възпитание на децата, отбеляза министър Фандъкова.