Македонският научен институт представя шест книги в музея
Македонският научен институт представя шест книги в музея / снимка: Дарик-Благоевград, архив

В конферентната зала на Регионалния исторически музей в Благоевград, Македонският научен институт ще представи шест нови творби. Това са „Полковник Борис Дрангов“ на  Тодор Петров, документалния сборник „От Скопие до Женева. Димитър Шалев защитник на малцинствата в Обществото на народите“, „Войводи от Македония“ на Крум Михайлов,  „Свободата изгрява над Пирина. Памет за героите от Неврокопския край в Балканската война“ на  Иван Марков, „Тетрадъ по пение на Тодоръ Стояновъ ученикъ отъ І-й класъ въ градъ Мелникъ 18.V.1911 година“ на Илия Манолов и „Свободата има своята цена. Спомени на Борислав Ангелов“ на Борислав Ангелов.

Първата книга е посветена на 140 години от рождението на видния военен деец полковник Борис Дрангов. Изложението е наситено с факти и събития от живота и дейността му.  То представя неговия образ като ученолюбив юнкер, любим преподавател, верен съратник, любящ съпруг и всепризнат пълководец, който с достойнство и чест отстоява идеите си, страда и воюва за свободата на Македония и обединението на Отечеството.

Документалният сборник „От Скопие до Женева. Димитър Шалев защитник на малцинствата в Обществото на народите” представя Димитър Шалев като забележителен борец за гражданските права на македонските българи, в едно трагично време – сръбското владичество във Вардарска Македония през 20-те и 30-те години на ХХ век. Сборникът „Воеводи от Македония“ на Крум Михайлов включва писма, документи и материали, които са предоставени от потомци и родственици на Георги Казепов, Чудомир Кантарджиев, Стойо Хаджиев, Александър Буйнов и др., без които книгата не би била възможна.

Книгата на Иван Марков „Свободата изгрява над Пирина. Памет за героите от Неврокопския край в Балканската война“ разглежда Неврокопския край по време на Балканската война 1912 – 1913г. „Тетрадъ по пение на Тодоръ Стояновъ ученикъ отъ І-й класъ въ градъ Мелникъ 18.V.1911 година“ на Илия Манолов е тетрадката, песенен сборник на Тодор Стоянов, ученик от първи клас на Мелнишкото училище през 1911 година, която предоставя рядката възможност читателят да надникне в обстановката, характеризираща учебно-възпитателния процес под духовното ръководство на Българската екзархия в поробена Македония, но и в естетико-психологическата атмосфера на онова несигурно време пред прага на освободителната Балканска война от 1912 година. Спомените на Борис Ангелов са писани от него с мисълта, че ще бъдат публикувани. Той е един от най-изтъкнатите дейци на Македонското освободително движение в емиграция след Втората световна война. Преследван от комунистическата власт, той емигрира и дълги години е сътрудник на ръководителя на Македонското движение Иван Михайлов в Рим. По-късно Борислав Иванов работи в редакцията на в. „Македонска трибуна“ в САЩ. През 1992 г. той отново посещава родния си Неврокопски край.

Представянето на книгите е от 16.00 часа.