Открити са тежки нарушения, граничещи с престъпления при изграждането на плувния басейн в жк. „Еленово“
Тежки нарушения, граничещи с престъпления при изграждането на плувния басейн в жк. „Еленово“, са открити при извършени проверки от Община Благоевград.

Сред тях са липса на Акт 12 и фалшифициране на Акт 15 с положени неистински подписи на архитекти и инженери. Това заяви на пресконференция кметът Илко Стоянов, съобщиха от Общината.

БТА

"Окръжна прокуратура е сезирана за фрапантните нарушения, като се очаква компетентните органи да извършат проверка както на фирмата изпълнител ЕТ „Маргарита-П- Иван Костадинов", така и на служители на Общината, които са заемали ръководни длъжности по време на изпълнение на обекта", подчерта Илко Стоянов.

Защо улица в Благоевград тъне в кал около две години (СНИМКИ)

Той припомни, че през 2014 г. Община Благоевград е получила ПМС от държавата и е сключен договор за инженеринг на СК „Пирин“ в кв. „Еленово“, ведно с плувния басейн, на стойност около 2.4 млн. лева.

За обекта, завършен през 2015 г., обаче е било необходимо да бъдат разплатени допълнителни 1,4 млн. лева, които с лихвите и разходите по делото са на стойност около 2,5 млн. лева.

Кметът заяви, че влязлото в сила решение на ВКС ще се отрази на бюджета на Община Благоевград, касаещ местните дейности. То ще повлияе на всички общински предприятия, в това число ОП „Благоевград ремонт строй“, БД „Спортни имоти“, ОП „Озеленяване“, ОП „Чистота“.

БТА

Ще рефлектира и върху местните дейности, сред които еднократните помощи за новородени, социални помощи, инвитро и социалния патронаж. Решението ще се отрази и на финансирането на спортните клубове, за което кметът предупреди на заседание на Общински съвет.

Стоянов заяви, че ще задържи Общината стабилна, въпреки допълнителните усложнения предвид липсата на правителство, на бюджет и на невъзможността да се тегли кредит поради изтичането на мандата на настоящия Общински съвет.