Кметът Илко Стоянов обясни, че ще подаде сигнал в прокуратурата, тъй като има данни за допуснати нарушения или извършено престъпление
Плувният басейн в кв. „Еленово“ се оказа, че струва около два пъти повече от заложената му стойност в обществената поръчка през 2014 година, съобщиха от Община Благоевград.

"Ще подам сигнал в прокуратурата, тъй като има данни за допуснати нарушения или извършено престъпление. И този път ще възложа на юристите да обмислят дали може да търсим лична отговорност от бивши служители на Общината, включително с ръководни функции.

След съдебно решение на последна инстанция стана ясно, че Община Благоевград трябва да заплати около 2,5 млн. лева над сумата, предвидена в Обществената поръчка за изграждане за плувния басейн в жк. „Еленово“. Парите са дължими на фирмата-изпълнител на обекта". Това съобщи на пресконференция на 6 февруари кмета на Благоевград Илко Стоянов.

Община Благоевград

Той припомни, че през 2014 г. Община Благоевград е получила ПМС от държавата и е сключен договор за инженеринг на СК „Пирин“ в кв. „Еленово“, ведно с плувния басейн, на стойност около 2.4 млн. лева.

За обекта, завършен през 2015 г., обаче е било необходимо да бъдат разплатени допълнителни 1,4 млн. лева, които с лихвите и разходите по делото към този момент са на стойност около 2,5 млн. лева.

„Вероятно още при одобрението на Инвестиционния проект се е знаело, че заложените пари няма да стигнат, въпреки това СМР са продължили, а можеше просто да бъде прекратена Обществената поръчка, след което да бъде проведена нова такава“, коментира кметът Стоянов.

Той даде пример с поръчката за сградата на читалището, договорът, за който бе прекратен от Общината само преди дни. Кметът подчерта, че въпреки финансовата стабилност на Община Благоевград, постигната през последната година, тези непредвидени 2,5 млн. лева ще се отразят на цялата общественост, тъй като ще се наложи да бъдат прехвърляни средства от различни бюджетни пера, в случай че кредиторът си поиска парите веднага и накуп.

Община Благоевград

„Към момента имаме два варианта. Ако изпълнителят реши да си потърси сумите сега, право което реално има, особено след като е чакал толкова много време, това ще се отрази сериозно на изпълнението на бюджета.

Вторият вариант, на който силно се надявам, е изпълнителят да прояви разбиране и да се договорим за разсрочено плащане. Истината е, че той е човек, който живее в тази община, помагал е и за нейното развитие, но не е длъжен да го прави.


Ако успеем да стигнем до по-благоприятния вариант за Общината, то хората няма да усетят осезаемо финансовото сътресение“, коментира кметът.

Той поясни, че вариантът за поемане на дълг на този етап е невъзможен, тъй като законът налага ограничения за това предвид изтичането на мандата на настоящия ОбС.

„Реално решение за поемане на дълг може да бъде взето от следващия Общински съвет. Единственото, което сега мога да направя е да предложа да бъде прието предварително съгласие в тази посока от настоящия местен парламент“, заяви още кметът Стоянов.