/ Снимка: Община Благоевград

Няма входирани искания от кметове на села в община Благоевград за освобождаване на местното население от винетни такси. Участъкът от квартал "Грамада" до магазин Метро пък не попада в територията на ТОЛ системата и не е необходимо да се ползват стикери.

Борисов изиска от общините да кажат кои пътища да нямат винетка

Това заяви заместник-кметът на Благоевград Емилия Тунева в отговор на въпрос на общинския съветник Злата Ризова правени ли са постъпки пред АПИ от страна на общинска администрация да бъдат освободени от пътни такси жителите на благоевградските села.

Кметът Атанас Камбитов увери, че няма да се правят постъпки за промяна собствеността на въпросните участъци от републиканската пътна мрежа, за да се освободят хората в селата от винетни такси.

Правят профилактика на платформата за продажба на е-винетки

"Това ще отвори огромна дупка в бюджета на общината. Няма как да поддържаме със собствени средства тези пътни участъци, защото ще се необходими около 800 000 лв. само за текуща поддръжка. Като добавим и основните ремонти сумата набъбва драстично. Идеята да освободим шофьорите, които пътуват от селата до града от винетка, звучи добре, но не е реалистична", подчерта градоначалникът.

"Сметките сочат, че въпросното облекчение ще засегне едва 20 процента от населението в селата, защото по-голяма част от хората пътуват не само до общинския център, а и до по-далечни разстояния и все пак им трябва винетка", даде пример градоначалникът.

Как да си върнете парите, ако сте платили няколко пъти за винетка?

Той допълни, че общинска администрация няма да иска от АПИ да предаде за стопанисване част от републиканската пътна мрежа на общината и по този начин да паднат винетките за шофьорите в селата. 

Отделно от това в законоустановения срок никой не е депозирал желание за промяна собствеността на пътищата. Искания не са депозирани нито от граждани, нито от кметове или кметски наместници на села.