Как да гласуваме!
Как да гласуваме! / netinfo
Гласуването се извършва с бюлетини и плик по образец, утвърдени с указ на Президента на Република България. Гласува се с общи бюлетини съответно за:

- общински съветници

- кмет на община

- кмет на кметство

Отделните видове бюлетини са с различни размери. Всички бюлетини са бели и не съдържат реквизити извън изброените в закона.

Бюлетината за общински съветници съдържа: името на общината и номера на избирателния район, квадратче за отразяване волята на избирателя, в което е отпечатан поредният номер на партията, коалицията или независимият кандидат; пълното и/или съкратеното наименование на партията или коалицията и имената на независимите кандидати за общински съветници според заявлението за регистрацията им.

Бюлетината за кмет освен изброените по-горе съдържа и кандидатът за кмет.

Начин на гласуване:

Избирателят получава от комисията по една бюлетина за всеки вид избор:

- Бюлетина за съветници

- Бюлетина за кмет на община

- Бюлетина за кмет на кметство /ако се провежда такъв избор

Всяка една от бюлетините се подпечатва веднъж с маркирания печат на СИК на мястото, означено на гърба на бюлетината, непосредствено преди подаването й на избирателя.

В кабината за гласуване /извън случаите на гласуване с придружител/ се допуска само избирателят, който извършва следните действия:

1. Влиза в кабината за гласуване сам.

2. По желание поставя само в едно от квадратчетата срещу името на избраната от него партия, коалиция или независим кандидат знак, изразяващ по недвусмислен начин неговия вот за съответната листа. Може да бъде изразен вот и само за определен вид избор.

3. Сгъва всяка една от бюлетините, така че означените на гърба на бюлетините места за двата печата да се виждат. Бюлетините се сгъват навътре, за да не се виждат отпечатаните полета с имената на партиите, коалициите и инициативните комитети, както и отбелязаното маркиране.

4. Излиза от кабината.

5. Получава от член на СИК плик.

6. Подава на член на СИК сгънатите бюлетини за полагането на втори печат.

7. Поставя сгънаните и подпечатани с два печата бюлетини в плика.

8. Пуска плика с бюлетините в избирателната кутия.

9. Полага подпис в избирателния списък, след което получава документа си за самоличност.

10. Напуска избирателното помещение.

ВАЖНО: За недействителна ще се счита бюлетината, в която са вписани символи и знаци /букви, числа и др./, които позволяват да се разкрие самоличността на избирателя.

Избирателят с физически или зрителни увреждания гласува в избрана от него подходяща секция. Той удостоверява самоличността си, попълва и подписва декларация, че не е гласувал и няма да гласува на друго място. В този случай той се вписва от СИК в допълнителния избирателен списък на секцията.

Гласуване с придружител - когато избирателят е с такова физическо увреждане, което не му позволява да извърши сам необходимите действия при гласуването, председателят на комисията може да разреши гласуването да се извършва с помощта на придружител, посочен от избирателя. Трите имена /собствено, бащино и фамилно име/ и ЕГН на придружителя се вписват в графата „Забележки” на допълнителния избирателен списък от член на комисията.

Член на комисията не може да бъде придружител. Не се разрешава на едно лице да бъде придружител на повече от двама избиратели. Неграмотността не е основание да се глусува с придружител. При оспорване на решението на председателя от член на комисията спорът се решава окончателно от секционната избирателна комисия.

Когато физическото или зрително увреждане не позволява на избирателя да се подпише, в полето за подпис член на комисията отбелязва „Гласувал”. Това обстоятелство се отбелязва в графа „Забележки” и в протокола на секционната избирателна комисия.

Гласуване при издаване на нова лична карта или когато личната карта е изгубена, открадната или унижощена.

Когато искането за снабдяване с нова лична карта е направено в срок, който не позволява получаването й до деня на изборите, от съответната ОДП се издава служебна бележка със забележка и щемпелована снимка на избирателя. Върху служебната бележка се отразява адресната регистрация на избирателя /настоящ и постоянен адрес/ към 27 декември 2006 година включително.

Избирател, на когото личната карта /личен зелен паспорт за избирателите, родени до 31 декември 1931 година/ е изгубена, открадната, повредена или унищожена и подаденото заявление за издаване на нова лична карта е в процес на обработка, може да гласува, като удостовери самоличността си пред СИК с валидно удостоверение със снимка по установен образец, издадено от СДП, ОДП и РПУ по постоянен адрес. Секционната избирателна комисия отбелязва в графа "Забележки" номера, датата на издаване на удостоверението и органът, който го е издал. Удостоверението се прилага към избирателния списък и става неразделна част от него.

Гласуване в болници, родилни домове, санаториуми, домове за стари хора и други социални заведения.

Гражданите, намиращи се в болници, родилни домове, санаториуми, домове за стари хора и други социални заведения, имат право да гласуват там, ако местонахождението на съответното заведение или дом е на територията на общината, където този избирател има адресна регистрация по постоянен адрес към 27 декември 2006 година включително.

За кмет, общински съветници и за кмет на община гласуват всички избиратели, които имат постоянен адрес в общината.