/ iStock/Getty Images
Областно пътно управление-Благоевград изпрати на 19 май в Агенцията по обществени поръчки за предварителен контрол данни - прогнозна стойност, предмет, източник на финансиране, във връзка с предстоящо обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител за извършване на проучвателно-проектантски работи и строителство /инженеринг/ на нов мост над река Струма на пътя Благоевград-Покровник.

Съобразно процедурата и изискванията на Закона за обществените поръчки и правилника за прилагането му задължителният контрол се извършва в рамките на три работни дни, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура"..

Отвориха за движение новия мост над Струма на пътя Симитли-Разлог (СНИМКИ)

Очаква се обществената поръчка да бъде обявена през следващата седмица. Новият мост ще бъде изграден на мястото на съществуващото аварирало съоръжение.

Срокът за изпълнение на поръчката е 390 календарни дни, от които 90 календарни дни са за изготвяне и предаване на технически проект и 300 календарни дни за разрушаване на съществуващото и изграждане на ново съоръжение.

Прогнозната стойност на поръчката е 7 257 600 лв. без ДДС. За финансиране на съоръжението АПИ кандидатства в началото на февруари пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Мостът над река Струма на третокласния път III-1006 Благоевград-Покровник е в аварийно състояние. От обилните валежи в средата на декември м. г. и придошлите води на р. Струма са подкопани устоите на моста. Поради това е забранено движението по него. Трафикът преминава по обходен маршрут: по път III-106 Благоевград – Зелендол – път III-1061 Зелендол – Покровник – път III-1006 Благоевград-Покровник.