/ Снимка: Дарик
Общински съветници в Благоевград искат референдум за премахването на „Синята зона” в областния център. Според тях настоящата система за платено паркиране не работи достатъчно ефективно и не носи необходимите приходи в общинския бюджет.

Съветници искат да се премахне Синята зона в Благоевград

Лидерът им Андон Тодоров предлага алтернативна организация на движението в центъра на града. Той смята, че това може да стане с въвеждането на екологични винетки, чиято месечна цена ще струва 30 лева и ще дава право да се паркира в центъра на Благоевград.

„Ако 10 000 собственици на автомобили, като по статистика колите в града са към 35 000, си купят такива винетки, то в хазната на общината ще влизат всеки месец по 300 000 лева”, даде пример Тодоров. Според него тази организация на движение ще бъде по-ефективна, ще носи повече приходи на общинската хазан и ще бъде по-евтина за шофьорите.

Общинският съветник счита, че провеждането на референдум по този въпрос не струва скъпо – около 130 000 лева.

Община Благоевград ще реализира пореден проект за над 5 милиона лева

Днес Тодоров даде съвместна пресконференция с лидера на Дмвижение „Възраждане” – Костадин Костадинов. Двамата дадоха старт в Благоевград на подписка срещу приемането на еврото в България.

Идеята е да се проведе национален референдум срещу влизането на страната ни в Еврозоната. Тодоров и Костадинов признаха, че следват общи идеи и каузи и за в бъдеще ще продължат да си партнират.

Автор: Ивайло Урдев, стажант-репортер