/ Снимка: Община Благоевград
Рекордно дълго продължи днешното редовно заседание на местния парламент. Големият брой точки - общо 54, както и технически проблем в електронната система за гласуване удължиха сесията до близо четири часа.
           
Общинският съветник Сашо Милчев направи предложение за свикване на извънредна сесия, на която да бъде обсъдено предложението за местен референдум за запазване на тракийското селище Скаптопара, открито от археолозите край село Покровник.

Целта е да бъдат обявени за недвижим паметник на културата с местно или национално значение, което ще доведе до развитие на културно-историческия туризъм на територията на община Благоевград. Предложението е и в подкрепа на организирана от инициативен комитет подписка на жители на Благоевград.

Местните парламентаристи одобриха няколко предложения относно кандидатстване по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег - ИПП България - бивша Югославска Република Македония 2014-2020, както и Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби на Община Благоевград за 2018 година, наименуване на улици в с. Изгрев и приемане на годишен план за развитие на социалните услуги в Община Благоевград за 2019 година.

Съветниците гласуваха и издаване на разрешително  за водовземане от находище за минерална вода „Благоевград”- изключителна държавна собственост, чрез съществуващи съоръжения на Община  Благоевград, за басейна на спортен комплекс „Пирин“.

Основната част от заседанието премина в разглеждане и приемане на годишните финансови отчети и баланс за 2017 година на общинските търговски дружества, както и доклади за осъществените читалищни дейности и финансови отчети за изразходваните средства през 2017г.

Очаквано, дебати предизвика годишният финансов отчет на „Специализирана болница за активно лечение по онкология “Свети Мина” ЕООД. Бяха направени изказвания относно искане на оставката на управителя - д-р Георги Георгиев, опасения от запориране на сметките на лечебното заведение, поради натрупани огромни задължения към доставчиците на лекарствени препарати, както и предложения за евентуалната възможност за включване на другите общини, ползващи се от услугите на болницата, в нейната издръжка.

Финансовият отчет и баланс за 2017 година на „Общински футболен клуб Пирин” ЕООД бе отхвърлен. Най-подробно бе разискван и отчетът на общинско търговско дружество „Паркинги и гаражи – Благоевград” ЕООД.

В изказванията си някои от съветниците направиха предложения за премахване на „Синя зона“, поради недостатъчната ѝ ефективност. Мнозинството от общинските съветници обаче, се обедини около становището, че без опита за регулация на движението, осъществяван чрез „Синя зона“, и предвид броя на автомобилите в града, би настъпил истински хаос и това за момента остава единственото адекватно решение.