/ iStock/Getty Images
Джаз фестът в Банско отдава почит на своя създател и вдъхновител - Емил Илиев, който почина в края на миналата година.

Най-известните имена, гостували през годините в Банско, изпратиха свои видео послания, посветени на Доктора.

Аксел Цвингербергер, един от най-големите приятели на д-р Илиев, изсвири своето "Буги за довиждане". Той нарича Емил Илиев "духът на фестивала" и "страхотен приятел, изпълнен с радост към музиката". Надявам се, че джаз фестивалът в Банско ще продължи в същия дух, който доктор Емил Илиев му придаваше, казва още прочутият германски пианист и композитор.

"Докторът беше движеща сила, един много специален човек, изпълнен с чувство за хумор и щедрост", казва Кенди Дълфър. "Той беше човекът, който ме покани в Банско - една от най-страхотните сцени в света. Винаги съм се забавлявала там, защото публиката е невероятна", споделя още именитата холандска джаз и поп саксофонистка.

Доброволци могат да участват в организацията на „Банско Джаз Фест”

Рей Дорсет, известен като Мънго Джери, се появява във видео без емблематичните за него бакендарди. "Бях шокиран, когато получих мейл, който ме известяваше за тази трагична загуба - за неговото прекрасно семейство, приятели и хората в българското и международно джаз общество, които са имали огромното удоволствие да свирят на това прекрасно, а вече и легендарно събитие", казва Дорсет. "Знам, че джаз фестивалът в Банско ще продължи да се провежда още много години в чест на светлата памет на доктор Емил Илиев", допълва той.

"Той беше един прекрасен, хубав човек, чиято любов към живота, музиката и всички изкуства бе изключително заразителна, казва Рей Джелато. Не си спомням друг промоутър, който да се грижил така за нас, както го правеше доктор Емил Илиев". Рей Джелато изпълни композиция, наречена "Докторът". Автор е саксофонистът на неговия бенд - Оливър Уилби.

"Когато светът загуби Емил, той изгуби един невероятен и щедър човек. Той беше известен със своята страст към музиката и живота, казва във видео Урош Перич. Безброй пъти съм свирил на фестивала в Банско и чрез него, чрез Емил, обикнах българския народ, българската музика, българската храна", казва още словенският музикант.

По време на фестивала всеки посетител получи хартиен фенер срещу заплащате по своя преценка. Първоначалната идея бе фенерите да бъдат запалени и пуснати на 14 август. От щаба на фестивала обаче прецениха, че идеята не е добра, предвид пожарната обстановка в страната. "В по-сигурно време всеки сам ще може да пусне своя фенер и така да почете паметта на д-р Илиев", коментират още организаторите на джаз форума.

Събраните средства от фенерите ще бъдат дадени на един от участниците в програмата "Млади таланти", която се осъществавя всеки ден на втора сцена в Банско.

Джаз фестът продължава до 14 август. Всяка вечер музиканти от България, Австрия, Турция, Гърция, Сърбия и Северна Македония излизат на сцената на площад "Никола Вапцаров". Тази вечер е са концертите на Human Touch - гръцкото трио, което в своята богата биография има редица съвместни участия с Милчо Левиев и Вики Алмазиду.
 
БТА