ДНСК пусна лифта на Бодрост без съгласието на екоминистъра
ДНСК пусна лифта на Бодрост без съгласието на екоминистъра / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив

Началникът на Държавния строителен контрол е разрешил ползването на кабинковия лифт в курорта "Бодрост-Картала" над Благоевград броени дни, след като министърът на околната среда и водите Нона Караджова го е уведомила, че лифтът е построен без ОВОС и в нарушение на три български закона,  съобщават от коалиция "За да остане природа в България".

На 30 декември минлата година  инвеститорите и ДНСК са подвели министър председателя Бойко Борисов да открие незаконния лифт на "Бодрост-Картала" въпреки течащата наказателната процедура на Европейската комисия, свързана с незаконните ски съоръжения в Рила планина.

Началникът на ДНСК Иван Симидчиев не се е смутил и от двете прокурорски проверки и съдебното дело, разпоредени от Върховната административна прокуратура срещу неправомерните опити на инвеститорите (използване на фалшифицирани документи) и регионалните структури на ДНСК (отказ да изземат строителните книжа) да узаконят незаконния лифт на "Бодрост-Картала", уточняват от "Коалция за България".

Според нея отговорност от началника на ДНСК Иван Симидчиев трябва да бъде потърсена не само за лифта на "Бодрост-Картала", но и за пускането в експлоатация през април 2009 г. на незаконния лифт до Рилски езера в Национален парк Рила.