Заев Борисов
Заев Борисов / пресцентър, Министерски съвет
Премиерите на България и Македония – Бойко Борисов и Зоран Заев, отдадоха почит на героите на Илинденската епопея. Двамата министър-председатели се поклониха пред паметника на Гоце Делчев и положиха цветя по повод 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

Неврокопският митрополит Серафим отслужи заупокойна литургия за загиналите в Илинденската епопея.

Заев Борисов
пресцентър, Министерски съвет

Борисов: Вече се усеща позитивен резултат от подписването на Договора за добросъседство с Македония

„Поколения политици имаха желание и упоритост, но не успяваха да сплотят България и Македония. Миналата година ние успяхме да подпишем Договора за добросъседство. Не вярвахме и ние, но проявихме храброст и успяхме. Преди тази тема пораждаше бой, а сега със Зоран Заев сме заедно тук, в Благоевград, за да почетем нашия общ светец Гоце Делчев”, каза Бойко Борисов в приветственото си слово. Той изрази задоволство, че на площад „Македония” в Благоевград има български и македонски знамена. Премиерът подчерта, че страните на Балканите са дали пример на Европа как може да се решат десетилетни проблеми. „Заедно – България, Македония, Сърбия, Гърция, Косово и Албания, работим за превръщането на „барутния погреб” в проспериращ регион”, каза още Борисов.

Заев Борисов
пресцентър, Министерски съвет


Май 2018: Борисов и Заев се поклониха на гроба на свети Кирил в Рим (СНИМКИ/ВИДЕО)

Македонският премиер Зоран Заев изрази своята благодарност към България и Бойко Борисов за подкрепата, която Македония е получила в труден за нея момент.

„Преодоляхме различията, за да градим общо бъдеще. Уловихме момента, за да има перспектива за целия регион. Вярвам, че когато стане факт нашето членство в НАТО, ще бъдем партньори и съюзници, че България ще продължи да бъде нашият поддръжник”, заяви македонският премиер.

Заев Борисов
пресцентър, Министерски съвет

Кметът на община Благоевград – д-р Атанас Камбитов, връчи на двамата премиери специални тематични грамоти, с изписани върху тях символи на Илинденско-Преображенското въстание.

Февруари 2018: Договорът за добросъседство с Македония влезе в сила

Заев Борисов
пресцентър, Министерски съвет

Това е второто съвместно отбелязване на историческата дата. Миналата година двамата премиери бяха в църквата „Свети Спас”, където се поклониха пред тленните останки на Гоце Делчев, пренесени там през 1946 година. Ден преди това бе подписан Договорът за приятелство, сътрудничество и добросъседство между България и Македония.     

Заев Борисов
пресцентър, Министерски съвет