Боговете на виното слизат за XXI път в Илинденци
Боговете на виното слизат за XXI път в Илинденци / снимка: Дарик-Благоевград, Любима Калпачка, архив

И тази година, в първата събота на февруари, под красивите снежни и мраморни върхове на Пирин в село Илинденци се организира Празник на боговете на виното.

За 21-ви път празникът ще обедини по уникален начин традиция и история, легенди и предания с хилядолетна давност, но и с преклонение пред даровете на земята. От снежните върхове слизат боговете на виното Сабазий, Загрей, Дионис, Бакхус и Трифон, които са боговете на фригийците, траките, гърците, римляните и християните, на различните народи, населявали благословената и слънчева, благодатна на вино земя.С тях върви и мома Кераца, кръстена на прочутата керацуда - уникално вино от най-стария запазен сорт бяло грозде в България, което се отглежда единствено в района.

Белият сорт грозде, който е сред най-древните, носи славата на Струмяни по цял свят. Близо 3000 декара са засадените лозови масиви в района, като от тях стотици са с "Керацуда". Тя е всепризнатата царица на вината (б.а.- в превод от гръцки кераца означава господарка). Свитата на боговете и красивата Кераца са придружени от шумни вакханки и спират в местността "Валоги", където изпълняват ритуала „Розалии” - преливат вино върху огън и според големината на пламъка се гадае дали ще бъде плодородна годината, информират от Общинска администрация.

Лозята се заразвят и се благославя. Празникът се пренася на площада на селото, където се прави дегустация от лицензирани дегустатори и се провежда тържествена церемония по обявяване на победителите в конкурса за най-добри вина от последната реколта и коронясване на Цар на лозята, на когото се полага венец от лозови клонки и гроздове.

Край Илинденци са най-големите масиви с феномена керуцуда.

"На друго място нито гроздето, нито виното стават толкова хубави. Просто при нас почвата, югозападните склонове и силното слънце правят чудото", твърдят винари. Няма фамилия в Илинденци, която да няма лозе и да не разчита на него за допълнителни доходи. "Нашето вино не е по-лошо от мелнишкото. Не е случайно, че българи и чужденци се редят на опашка, за да си купят от тази напитка на боговете. Но не гоним само печалбата. Като истински европейци точим по чаша-две за гостите, за да го опитат безплатно", твърдят жителите на селото.

Керацудата е най-нежното бяло грозде. А виното от него е превъзходно. Напитката е в жълт оттенък и веднага ти грабва окото. А вкусиш ли го, няма отказване да края на живота ти", редят ценителите на божественото питие.