Благоевградчанин  ще списва в Европейски студентски вестник
Благоевградчанин ще списва в Европейски студентски вестник / снимка: ГЕРБ


Активистът на благоевградската организация на Младежи ГЕРБ Атанас Михнев надви в оспорвана битка с многобройна конкуренция от цялата страна в конкурса, обявен от Информационното бюро на Европейския парламент в България. Той ще бъде сред авторите на вестника, който ще се издаде по случай Деня на Европа, 9 май и ще се разпространява безплатно на събитията за отбелязване на празника.

Второкурсникът в Американския университет в България в специалностите „Икономика” и „Международни отношения” впечатлил журито с коментарен текст по темата „Икономическа или идейна е кризата в ЕС?”. В разработката си Михнев прокарва идеята, че всяка криза е нова възможност – днес Европейският съюз може да се отърси от старите, неработещи, тромави и бюрократични модели, програми и фондове и да погледне към новото, сътворено от синергията между всички свои съставни части.

„Постоянно слушам думите на европейските политици за кризата и се питам къде са иновативните идеи, новите подходи и мерки, които да работят в новата ситуация. От друга страна е наивно да очаквам промяната да дойде от някой друг, особено от хората, които са създали днешното статукво. Затова и участвах в конкурса, исках да изложа моите идеи, сред които основната е за работа на институциите в партньорство с хората”, коментира Атанас Михнев.

Заедно с останалите избрани студенти, които ще участват в списването на вестника, младият активист на ГЕРБ ще посети парламентарната сесия на ЕП в Страсбург през месец март 2012 г., за да се запознае с институцията и с нейното функциониране и да подготви своите материали. Той вече има опит на европейско ниво като стажант при евродепутата Мария Неделчева.