Само една медицинска сестра се е съгласила да работи
Липса на медицински кадри възпрепятства откриването на триажен кабинет и обособяването на COVID зона в Благоевград, обяви кметът на Общината Илко Стоянов.

На заседание на Общинския кризисен щаб е била обсъдена актуалната ситуация, свързана с разпространението на коронавируса в общината.

„Основният проблем, за който говорихме е, че има липса на кадри, тоест няма кой да работи в него“, уточни Илко Стоянов и допълни, че са започнали преговори с медицински лица, но до момента само една медицинска сестра се е съгласила да работи в триажния кабинет.

136 са новите случаи на коронавирус в Благоевградско

„Коментираме възможността да осигурим медицински кадри и през нашето общинско ДКЦ, както и за вариант да осигурим допълнително материално стимулиране на заетите в кабинета. Това, което може да кажем е, че към момента триажен кабинет в Благоевград не може да се случи, тъй като липсва персонал за него“, подчерта Стоянов.

Засега болните от COVID – 19 в Благоевград няма да могат да се възползват от възможността да получават безплатни лекарства за лечение на вируса, тъй като няма как да бъде разкрита COVID зона.

„Това ще се случи, когато държавата направи нещата достъпни. Лекарите, които присъстваха на щаба дори предложиха да се помисли за вариант – тези лекарства да могат да се отпускат и от личните лекари, защото иначе има сериозен риск ковид зоната да се превърне в огнище на вируса“, коментира Илко Стоянов.

Лечебните заведения все още се справят с натиска от пандемията, работят всички отделения.

Към момента Благоевград е на ръба на „червената зона“.

Вендинг машина за лекарства ще реши до известна степен проблема с липса на денонощна аптека в Благоевград, каза още кметът на общината Илко Стоянов. Към момента една от аптеките в града е изразила готовност да зарежда машината, която ще бъде монтирана в централната част на града.

Предстои да бъде проведена среща с аптекарите в Благоевград, на която да се обсъди възможността за поставяне на повече такива пунктове.
Информационна агенция Фокус