/ БГНЕС
Националната астрономическа обсерватория на Рожен планира да въведе дистанционни наблюдения с 2-метровия телескоп в условията на пандемия, съобщиха от ръководството на НАО-Рожен.

Дистанционните наблюдения ще дадат възможност на астрономи, включително и от чужбина, да продължат научните си изследвания при променения заради епидемията режим на работа.

Любопитната история на първия планетариум на Балканския полуостров (СНИМКИ)

НАО-Рожен има перфектна оптична свързаност за интернет, което позволява провеждането на такива дистанционни наблюдения с 2-метровия телескоп, обяснява Никола Петров, директор на Обсерваторията на връх Рожен.

Ограничителните мерки заради пандемията се отразяват на работата и на НАО-Рожен. Посещенията и наблюденията за туристи са преустановени, а студентските практики и школи са сведени до минимум.

Наблюденията на астрономите с телескопите са съобразени с изискванията да се избягва струпване на повече хора. В резултата на ограниченията отпадат и някои от визитите на чуждестранни учени.

При дистанционните наблюдения астрономите ще бъдат свързани с обсерваторията по интернет, а насочването на телескопа ще се извършва от оператор на място в НАО.

Двуметровият телескоп от НАО-Рожен е оборудван с нови цифрови камери от най-ново поколение, допълват от обсерваторията. Камерите са доставени с финансиране по проекти, изпълнени през последните години от НАО. С тях се дава възможност за по-голяма точност на заснемане на отдалечени обекти в Космоса.

Новите камери могат да регистрират обекти на разстояние 9.5 милиарда светлинни години, обясняват астрономите. Сред новото оборудване е камера за спектрални наблюдения, с която през тази есен успешно са получени звездни спектри. 
БТА