/ ThinkStock/Getty Images
Те обсъдиха двустранните отношения
Областният управител на Смолян Стефан Сабрутев се срещна с Генералния консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю.

В официалната чуждестранна делегация бяха включени Мехмет Али Ердем -Търговски аташе към Генералното консулство, зам.-ректорът на Тракийски университет -Одрин проф. д-р Мурат Тюркйълмаз и Феризе Топал-секретар в Генералното консулство. На срещата присъстваха зам.-областният управител Младен Исаев и директори на дирекции в Областна администрация Смолян.

Областният управител представи пред турските гости природните дадености, икономическите възможности, бита и културните традиции на хората в смолянска област. Той подчерта, че общините от област Смолян имат добри отношения с турските си партньори, бизнесът също е установил трайни контакти в съседната ни страна. Сабрутев изрази увереност, че тази тенденция ще продължава да се развива в положителна посока и занапред.

Областният управител прие новия Генерален консул на Турция в Бургас

Генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю сподели, че е на тази длъжност от месец април тази година, но е запознат с добрите отношения, които страната му има с област Смолян .

„Преди да реализирам това посещение имах възможността да се запозная с темите в двустранните отношения, които са обсъждани и с предшествениците ми. Сред най-важните теми е развитието на търговско-икономическите отношения между двете държави и ние винаги сме в готови да съдействаме за укрепването им“, каза Корхан Кюнгерю.

Търговският аташе към Генералното консулство Мехмет Али Ердем посочи, че вече са били организирани два успешни българо-турски бизнес форуми през 2019 г., но заради ограниченията във връзка с COVID-19, планираният за тази година форум е отложен. Той изрази надежда, че ще може да се проведе през пролетта на 2022г.

Във връзка с развитието на туризма отново като проблем бе поставена темата за облекчаването на визовия режим между двете държави, за да може повече турски туристи да посещават България.

Заместник-ректорът на Тракийския университет в Одрин проф. д-р Мурат Тюркйълмаз посочи от своя страна, че вече имат реализирани съвместни инициативи с Филиала в Смолян на ПУ“ Паисий Хилендарски“ и основата на партньорството в сферата на образованието е поставена. В университета се обучават 45 000 студенти, от които 1 300 са от България. Към висшето учебно заведение в Одрин функционира и Университетска болница, с капацитет 1 100 легла и в нея работят 200 професори.

Тюркйълмаз посочи, че вратите на Тракийския университет в Одрин са отворени за всички желаещи български студенти и преподаватели.
 
Информационна агенция Фокус