Дискотеки, пиано-барове и нощни заведения спират работа
Нови противоепидемични мерки се въвеждат на територията на област Смолян заради рязкото повишаване на заболелите от COVID-19.

Те се въвеждат предвид влошаване на епидемичната обстановка на територията на област Смолян и 14-дневна заболеваемост от COVID-19, която е 579,1 на 100 000 население.

NOVA разкри как е действала схемата с фалшивите сертификати в Пампорово

Седмичният ръст на новите случаи е 113,8 %, а на хоспитализациите с 12 %. Решението е взето заради повишаване на здравния риск и цел опазване на живота и здравето на населението, съгласувано с Главния държавен здравен инспектор и протокол от заседание на Областния щаб за противодействие разпространението на COVID-19 в област Смолян от 10 януари.

От 12 януари със заповед на директора на РЗИ д-р Мими Кубатева се въвеждат временни противоепидемични мерки, те са засилване на контрола по спазване на противоепидемичните мерки като се активира работата на общините и останалите държавни институции, особено в установените като най-рискови обекти:

- детски заведения и училища, лечебни и здравни заведения, социални институции, търговски обекти, организирани колективи, транспортни средства, заведения за хранене и развлечение по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма

В заповедта се сочи още, че се преустановява провеждането на всички масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер.

Почина 11-годишно дете с COVID-19 от Хасковско

Преустановява се и дейността на дискотеки, пиано-барове, нощни заведения, нощни клубове и други подобни нощни заведения на закрито, независимо от наименованието им. В заповедта на директора на РЗИ се посочва още, че трябва да се продължи спазването на всички въведени от министъра на здравеопазването противоепидемични мерки, с цел опазване живота и здравето на гражданите и предотвратяване епидемичното разпространение на COVID-19.

Временните противоепидемични мерки, определени с настоящата заповед, ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на областта.
Агенция "Фокус"