/ iStock/Getty Images
Дивите зверове унищожиха десетки кошери за броени дни
Седем сигнала за нападение на мечки над селскостопанско имущество са подадени от началото на месеца в Смолянско, като при тях са убити домашни животни и унищожени десетки пчелни кошери.

Отстреляха първата проблемна мечка в Смолянско

При едно от нападенията са били убити две крави и кобила, като те са били нападнати в землище на смолянското село Момчиловци. Други четири от щетите са нанесени върху пчелини в териториалния обхват на „ДГС-Смилян“, в землищата на селата Могилица и Бориково, община Смолян, уточняват от Регионалната инспекция по околна среда и водите.

19 животни са умъртвени при 15 нападения на мечки за месец в Смолянско

Последният сигнал е от днес - 12 ноември, когато Групата за бързо реагиране проверила нападение на мечка над пчелин в село Могилица, община Смолян. При огледа е установено, че 7 от общо 9 кошера в пчелина са напълно унищожени. От седем сигнала единият е бил неоснователен.

През октомври са регистрирани общо 16 нападения на мечки в РИОСВ-Смолян. Дивите зверове, които са защитени от закона, са вилнели в три девински села - Триград, Чуреково и Гьоврен, както и в маданското село Върбина, Гълъбово и Дрянка, общ. Баните, Неделино и смолянското село Виево.

Започнаха мечите нападения на пчелини в Родопите

Служители на Групата за бързо реагиране към екоинспекцията са реагирали и на сигнали от Лъки и с. Песнопой, община Ардино. При проверките е установено, че 16 от щетите са нанесени от кафява мечка, а за една - в Лъки, комисията не може да потвърди, че щетата е нанесена от кафява мечка.