/ ThinkStock/Getty Images
С няколко пъти е намалял броят на хората в Смолянско, препитаващи се през летния период с бране на горски гъби, твърдят от пунктовете за изкупуване на горски плодове и гъби. Брокери на гъби обясняват, че мнозина от гъбарите се притесняват от мечките, слизащи все по-близо до населени места.

Нови 9 нападения на мечки в Смолянско

В началото на седмицата семейство гъбари са преживели стряскаща среща с мечка до пътя към Перелик, а други видели следи от огромна мечка в района на Рожен, а разказват изкупвачи на гъби. 

Гъбата секна в Смолянско заради горещините, цените се сринаха до 2 лв за килограм

Реколтите от диворастящи гъби в Смолянско са по-оскъдни през последните няколко години, информират още от пунктовете за изкупуване. Предимно на манатарка и пачи крак попадат малко останалите берачите от началото на август, но предаваните в пунктовете количества са малки.

Започнаха мечите нападения на пчелини в Родопите

Първокачествена манатарка се изкупува за 7.50 лв. килограма, а пачи крак върви по 2 лв., обясняват от пунктовете. Преобладаваща част от диворастящите гъби от Родопите се изнасят за европейски държави- Германия, Франция, Испания, Италия. Малка част от изкупуваната продукция остава за вътрешния пазар, главно за заведения в курортите.